Rekreačné poukazy motivovali ubytovacie zariadenia vyjsť zo šedej zóny

NETKY.SK • 20 Júl 2019, 12:41 • 2 min
Rekreačné poukazy motivovali ubytovacie zariadenia vyjsť zo šedej zóny

BRATISLAVA - Rekreačné poukazy motivovali veľa menších ubytovacích zariadení vyjsť zo šedej zóny.

slovakia

left justify in out

Dokazujú to štatistiky o oficiálnych registrovaných lôžkach, ktorých počet od začiatku tohto roka nabral na dynamike. Konštatuje to senior analytik Tatra banky Juraj Valachy, ktorý rozoberal vplyv rekreačných poukazov na cestovný ruch.

 

Z pohľadu počtu prenocovaní bol začiatok nárastu zaznamenaný už v druhej polovici minulého roka a tento trend naďalej pokračoval aj v apríli 2019. "Rast počtu prenocovaní na slovenských ubytovacích zariadeniach môže mať viacero príčin, a preto ich medziročný rast nemožno okamžite prisúdiť zavedeniu rekreačných poukazov," podotkol Valachy.

 

V počte prenocovaní domácich aj zahraničných návštevníkov je podľa analytika možné badať veľmi silný sezónny vplyv. "Keď sa pozrieme na medziročné tempo rastu prenocovaní Slovákov v slovenských hoteloch a ubytovacích zariadeniach, tak vidíme, že sa začalo zrýchľovať už v závere roka 2018 a stále rastie. V apríli dosiahlo medziročné tempo rastu až 14,3 %," priblížil.

 

Dôvodov na takéto silné tempo rastu však podľa neho môže byť viac. Jedným z nich môže byť zlepšujúca sa finančná situácia slovenských domácností. Vplývať podľa analytika mohli aj rekreačné poukazy či termín Veľkej noci, ktorý tento rok pripadol na neskorý apríl. Napriek všetkým kalendárnym vplyvom sa medziročný rast počtu prenocovaní Slovákmi drží v priemere na úrovni okolo 7 %.

 

S rekreačnými poukazmi podľa analytika priamo súvisí vývoj počtu oficiálnych registrovaných lôžok. Na základe údajov zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR konštatuje, že počet lôžok začal rásť od júna 2018, medziročne o priemerných 6,8 %. Od začiatku tohto roka však nabral na dynamike a za prvé štyri mesiace dosiahol priemerné tempo 11,2 %.

 

Podobne náhly nárast od začiatku roka 2019 sa podľa Valachyho dá pozorovať aj na počte ubytovacích zariadení alebo počte izieb. "Tento prekvapivý nárast oficiálnych registrovaných ubytovacích kapacít nemožno vysvetliť zlepšenými makroekonomickými ukazovateľmi – žiadne sa tak náhle nezlepšili. Skôr máme pocit, že zavedenie rekreačných poukazov motivovalo veľa menších ubytovacích zariadení vyjsť von zo šedej zóny a stať sa oficiálnymi," poznamenal. Nárast oficiálneho počtu prenocovaní domácimi návštevníkmi je podľa analytika len logickým dôsledkom vyššieho počtu oficiálnych ubytovacích miest.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona