Ťažké kresťanské otázky: Je Boh proti sexu?

NETKY.SK • 16 Január 2022, 07:00 • 2 min
Ťažké kresťanské otázky: Je Boh proti sexu?

V storočí, ktoré je každému súčasníkovi dobre známe, nie je téma sexu ani trochu zahalená do tajomna. Naopak, zdá sa, že sa o intímnostiach vie všetko a že neexistuje jediná skutočnosť, ktorá by čo i len jedného donútila červenať sa.

slovakia

left justify in out

Kedysi, ach, to bývalo celkom iné, čo i len o sexe rozprávať. Patril do záležitostí určených pre dvoch a akonáhle sa rozoberal kdesi verejne, už aj sa také čosi videlo ako neslýchané a nanajvýš neslušné.

 

Pravda, k jeho populárnosti prispeli aj všelijaké knihy, do detailov popisujúce, čo sa deje medzi ženou a mužom a zahanbiť sa nenechali ani filmy či piesne všade spievané v rádiách.

 

Či už teda zastávame ktorúkoľvek stranu a chceme, aby sa sex v rozhovoroch ošúchaval znovu a zas alebo, naopak, odmietame prispôsobiť intímnosť obdobiu, nemožno poprieť, že fyzické spojenie je neoddeliteľnou súčasťou pozemského života.

 

img

 

 

Boh

 

Vyvstáva otázka, odkiaľ sa sex zrodil a z čieho nápadu prišiel na svet.
Niektorí sa totiž domnievajú, a to celkom chybne, že Boh je snáď najväčší odporca sexu, aký kedy bol a že len keď z neba začuje, ako o ňom Jeho stvorenie hovorí, má potrebu zoslať blesky a požiadať nejakého veriaceho smrteľníka, aby tých nevychovancov vyplieskal ťažkou Bibliou po hlave.

 

Najhoršie je, že nazeranie na kresťanstvo zachádza ešte ďalej a ľudia si privlastňujú čosi, čo im neprináleží, nadobúdajú akýsi dojem, že sex je výtvor objavený človekom.

 

Pýcha núti myslieť si, že my, stvorenia žijúce v tele, sme natoľko vynaliezavé, ba dokonca vynaliezavejšie než Boh, a vymysleli sme si telesné potešenie a On, všemohúci a všadeprítomný, sa nám všetku zábavu jednoducho snaží zničiť.
Vec sa má ale tak, že sex vynašiel, pomenoval a daroval Boh a Jeho zámer je možné vidieť od počiatku sveta.
Len čo sa na zemi objavili Adam a Eva (mimochodom, tiež vzišli z Jeho vôle), dostali niekoľko pokynov, ktoré mali každý krok nielen uľahčiť, ale aj spríjemniť.

 

img

 

„Množte sa a ploďte, aby ste naplnili zem," riekol vtedy Boh.
Sex nedal len ako nejakú ponuku, On ho priam prikázal.

 

Mohlo by vás zaujímať: O tom, aké je zapíjať marcipánový cukrík octom

 

 

Do manželstva

 

Ďalšia, a to dosť zásadná skutočnosť ale je, že Stvoriteľ sex ustanovil do jednej inštitúcie, ktorou je, samozrejme, inštitúcia manželská.

Jeho rozhodnutie sa viacerým javí ako nezmyselné, dokonca až kruté, ale On ním nemienil trápiť či nebodaj o niečo ochudobňovať.

 

„Vášeň je čistá, ale niekedy sa aj z dobrej veci môže stať zlá vec, pokiaľ ju využívame nesprávnym spôsobom. Je to rovnaké ako s ohňom. Oheň sám nie je zlý, práve naopak, je zdrojom života. Ale ak ho založíme na nesprávnom mieste, môže prísť k vážnym problémom. Ak vypúšťame vášeň mimo manželstva, zapaľujeme oheň, ktorý nás nakoniec spáli," vysvetľuje pastor Steven Furtick.

 

 

 

Nie utrpenie

 

Rovnako absurdné tvrdenie neveriacich spočíva v názore, (a treba napísať, že nemajú nijaký problém šíriť ho bez akejkoľvek argumentácie), že telesné zblíženie kresťan praktizuje v manželskom zväzku len za účelom plodenia detí a že sa vždy tvári, ako by to bolo utrpenie a s čo najväčším odporom vyčkáva, kedy sa, pre zmilovanie Božie, intímna chvíľa konečne skončí.
Boh ale nikdy nepovedal, ani len nenaznačil, že by mal sex fungovať na základe nechuti, naopak, veď On sám ho vytvoril tak, aby ním dodal potešujúce skúsenosti.

 

img

 

Aj apoštol Pavol napísal veriacim v Korinte, že pokiaľ niekto žije v manželstve, nemá si odopierať sexuálne spojenie, a ak by sa odlúčenie aj prihodilo, má trvať len krátko. Telo je prirodzene žiadostivé a nie je nutné dávať mu zbytočne príležitosť na pokušenia, ktoré by určite pri dlhotrvajúcom odstupe skôr alebo neskôr nastali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies