USA priznali, že pri operácii zabili amerického a talianskeho rukojemníka

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 16:38 • 2 min
USA priznali, že pri operácii zabili amerického a talianskeho rukojemníka

WASHINGTON - Spojené štáty dnes oznámili, že pri americkej protiteroristickej operácii v januári zahynuli dvaja rukojemníci - Američan a Talian, ktorých zadržiavala teroristická sieť al-Káida v oblasti hraníc Afganistanu a Pakistanu.

slovakia

left justify in out

Operácia, pri ktorej boli zabití americký lekár Warren Weistein a Talian Giovanni Lo Porto, si vyžiadala aj smrť amerického lídra al-Káidy Ahmeda Farouqa. Ďalší americký člen al-Káidy Adam Gadahn zahynul pri inej, samostatnej operácii,
     

Biely dom vo vyhlásení vyjadril sústrasť nad smrťou rukojemníkov a uviedol, že Spojené štáty nemali dôvod myslieť si, že v komplexe sa počas útoku nachádzajú aj rukojemníci, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že preberá "plnú zodpovednosť" za protiteroristickú operáciu, pri ktorej boli neúmyselne zabití dvaja rukojemníci z USA a Talianska, zadržiavaní teroristickou sieťou al-Káida.
      

Obama podľa tlačovej agentúry Reuters dodal, že hlboko ľutuje smrť rukojemníkov Warrena Weinsteina a Giovanniho Lo Porta. "V mene Spojených štátov sa rodinám hlboko ospravedlňujem," uviedol pred Bielym domom.
      

Prezident oznámil, že muži zahynuli počas vojenskej misie, ktorá sa zameriavala na komplex al-Káidy v oblasti hranice medzi Afganistanom a Pakistanom. Obama uviedol, že misia bola "úplne v súlade" so smernicami na vykonávanie protiteroristických misií v tomto regióne.
      

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že vláda nemala žiadne informácie, ktoré by naznačovali prítomnosť rukojemníkov v komplexe al-Káidy v čase misie.
      

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády poskytol tlačovej agentúre AP informáciu, že uvedených rukojemníkov a taktiež dvoch Američanov zabili pri dvoch samostatných náletoch amerických bezpilotných lietadiel v rámci januárových protiteroristických operácií proti cieľom al-Káidy.
     

 Predstaviteľ dodal, že jeden nálet sa uskutočnil 14. januára a druhý 19. januára. Nemohol však poskytnúť podrobnosti o útokoch ani ich presné lokality.
      

Pri nálete bol zabitý aj americký líder al-Káidy Ahmed Farouq. Ďalší americký člen al-Káidy Adam Gadahn zahynul pri inej, samostatnej operácii.
      

Úmrtia rukojemníkov a dvoch členov al-Káidy oznámil dnes už skôr Biely dom.
      

Weinstein bol lekár. Uniesli ho v pakistanskom meste Láhaur v roku 2011, keď pracoval pre americkú poradenskú firmu. Al-Káida žiadala jeho výmenu za členov tejto islamistickej militantnej skupiny zadržiavaných Spojenými štátmi.
      

Weinsteina zachytávali videá zverejnené v máji 2012 a decembri 2013, v ktorých žiadal Obamu, aby zaňho intervenoval. Povedal tiež, že ho trápia srdcové problémy a astma.
      

Taliansky humanitárny pracovník Lo Porto, pochádzajúci zo sicílskeho Palerma, zmizol v Pakistane v januári 2012 a odvtedy bol nezvestný. Podľa talianskych médií ho uniesli tri dni po príchode do Pakistanu, kde pracoval pre nemeckú organizáciu stavajúci domy pre obete záplav z roku 2010.
      

Spolu s ním uniesli aj ďalšieho muža, ktorého však neskôr oddelili a ktorého v októbri 2014 oslobodili nemecké špeciálne sily.
     

 Podľa amerických novín Wall Street Journal ide o prvý známy prípad, keď USA omylom zabili rukojemníkov pri nálete bezpilotného lietadla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies