Briti prevážajú mŕtve zvieratá do Írska. V krajine chýba 15-tisíc mäsiarov

NETKY.SK • 14 November 2021, 17:38 • 2 min
Briti prevážajú mŕtve zvieratá do Írska. V krajine chýba 15-tisíc mäsiarov

LONDÝN – Prevážanie mäsa hore-dole predražuje konečný produkt. Chovatelia bijú na poplach!

slovakia

left justify in out

Británia naďalej bojuje s nedostatkom odbornej pracovnej sily. Najnovšie začali miestni chovatelia dobytka vyvážať zvieratá do Európskej únie na ďalšie spracovanie

 

 

Zdražovaniu sa nevyhnú

V krajine totiž po brexite evidujú nedostatok mäsiarov. Ako pre denník The Daily Mail uviedol výkonný riaditeľ britskej asociácie spracovateľov mäsa Nick Allen, chovatelia najmä hovädzieho dobytka prevážajú do Írska už mŕtve kravy, aby ich tam naporciovali. Po zabalení do obalov ich musia previesť naspäť do Británie.

 

Cena plného kamiónu mäsa sa po započítaní všetkých poplatkov za prepravu a clo zvyšuje o 1 500 libier (približne 1 750 eur). „Napriek tomu, že ide o dodatočné náklady, je to lepšie, ako prázdne regále a zvieratá nazhromaždené na farmách,“ povedal Allen.

 

img

 

Dodal, že v britských mäsokombinátoch aktuálne chýba až pätina personálu. Iba spracovatelia hovädzieho dobytka v Británii by potrebovali obsadiť 15-tisíc pracovných miest. Pre výkon tohto povolania je pritom nutná úplná alebo aspoň čiastočná kvalifikácia.

 

„Skutočnosť je ale taká, že väčšina ľudí vo Veľkej Británii nechce pracovať na jatkách a je úplne jedno, koľko im za to zaplatíte,“ skonštatovala šéfka Národnej asociácie chovateľov prasiat Zoe Daviesová.

 

„Môže sa nám ľahko stať, že na britské Vianoce budeme musieť dovážať morky z Francúzska a Poľska. Pravdepodobne aj s využitím tých, ktorých sme vyškolili a nechali po brexite odísť,“ doplnil predseda Britskej rady pre hydinu.

 

Hrozí potravinová kríza?

Británia taktiež bojuje s nedostatkom profesionálnych vodičov, ktorí sa krajinu rozhodli opustiť po brexite. Najkritickejšia situácia bola koncom septembra, kedy na čerpacích staniciach chýbali benzín a nafta, a niektoré obchody s potravinami zívali prázdnotou.

 

V krajine taktiež chýba približne 100-tisíc kamionistov, ktorí prepravovali tovary. Britská vláda tak láka šoférov naspäť trojmesačnými vízami pre menej ako 11-tisíc z nich.

 

img

 

Za volanty kamiónov tiež posadila vojakov, ktorí by dočasne zásobovali „hladové doliny“. Ako uviedla britská obchodná komora, vláda neprichádza so systémovými riešeniami. Namiesto toho, aby uvolnila imigračnú politiku „hasí požiar náprstkom vody“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies