Neuznané republiky Donbasu požiadali Putina, aby uznal ich nezávislosť. Zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady

NETKY.SK • 21 Február 2022, 17:32 • 2 min
Neuznané republiky Donbasu požiadali Putina, aby uznal ich nezávislosť. Zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady

MOSKVA – Lídri samostatne vyhlásenej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky Denis Pušilin a Leonid Pasečnik sa obrátili na Vladimira Putina so žiadosťou o uznanie nezávislosti DNR a LNR. Ich vyhlásenia odvysielal televízny kanál Russia-24.

slovakia

left justify in out

„V mene všetkých obyvateľov Doneckej ľudovej republiky vás žiadame o uznanie Doneckej ľudovej republiky ako nezávislého, demokratického, právneho a sociálneho štátu“, povedal Pušilin.

 

img

 

Okrem toho hlavy republík požiadali prezidenta Ruskej federácie, aby zvážil možnosť uzavretia dohody o spolupráci, ako aj perspektívy spolupráce v rezorte obrany.

 

Ako poznamenal šéf DNR, ukrajinské úrady sa rozhodli pre silové riešenie konfliktu. Zdôraznil, že Donbas vysoko oceňuje úsilie Moskvy v procese rokovaní o dohodách z Minska, dohody však nebránia Kyjevu, ktorý dostáva vojenskú podporu z Washingtonu, porušovať stanovené prímerie.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo odporúča Slovákom opustiť niektoré oblasti Ukrajiny

 

Pušilin dodal, že obyvatelia Donbasu sa v duchu cítia Rusmi a ich hlavným cieľom je integrácia s Ruskom.

 

img

 

„Vaše politické rozhodnutia – ako uznávanie dokladov vydaných obyvateľom našich republík, ako aj možnosť stať sa občanmi Ruskej federácie – sú pre nás neoceniteľné, ako aj pre ľudí, ktorí sa cítia Rusmi v duchu a za svoj hlavný cieľ považujú integráciu do ruskej spoločensko-politickej spoločnosti a kultúrneho priestoru,“ uviedol.

 

Informáciu o príprave Ozbrojených síl Ukrajiny na totálnu ofenzívu potvrdil aj šéf LNR Leonid Pasečnik.

 

„Vážený Vladimir Vladimirovič, aby sa zabránilo masovému úmrtiu civilného obyvateľstva republiky, z toho 300-tisíc občanov Ruska, žiadam vás o uznanie suverenity a nezávislosti Luhanskej ľudovej republiky“, uviedol to v príhovore  odvysielanom televíznou stanicou Russia-24.

 

img

 

Humanitárnej katastrofe v regióne sa podľa neho vyhlo len vďaka ruskej pomoci.

 

V posledných dňoch sa situácia na Donbase vyostrila – Kyjev ignoruje dohody, sústredil väčšinu armády na kontaktnej línii a pravidelne ostreľuje opolčencov, a to aj s použitím zakázanej techniky.

 

Možno vás zaujme: Rusko nevytvorilo pri hranici úderné skupiny, preto nemožno hovoriť o totálnom útoku

 

Pre hrozbu ukrajinskej invázie vedenie samostatne vyhlásených republík začalo evakuáciu žien, detí a starých ľudí do ruských oblastí. 

 

Ruský prezident zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie a nastolil otázku uznania republík. Povedal, že je potrebné odpovedať na otázku, ktorú kladú už dlho a stanovili ju vo výzve Štátnej dumy prezidentovi Ruskej federácie – o uznávaní DNR a LNR.

 

img

 

„Otázky uznania suverenity Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky sú úzko späté s globálnymi problémami zaistenia bezpečnosti vo svete celkovo, a najmä na európskom kontinente, pretože využitie Ukrajiny ako nástroja konfrontácie s našou krajinou pre nás, samozrejme, predstavuje vážnu a veľmi veľkú hrozbu,“ uviedol Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

 

Práve preto podľa neho Ruská federácia v posledných mesiacoch zintenzívnila prácu s partnermi vo Washingtone a NATO, aby sa konečne zhodli na týchto bezpečnostných opatreniach a zabezpečili pokojný a prosperujúci rozvoj krajiny v mierových podmienkach. „Pre nás je to úloha číslo jeden, pre našu krajinu je to priorita,“ dodal.

 

Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady o uznaní DNR a LNR stále pokračuje.  

 

K téme: Ukrajinský sabotér sa odpálil pri pokuse umiestniť výbušniny v Donecku




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies