Únos rukojemníkov na Ukrajine sa skončil, s páchateľom volal aj prezident Ukrajiny

NETKY.SK • 22 Júl 2020, 11:54 • 2 min
Únos rukojemníkov na Ukrajine sa skončil, s páchateľom volal aj prezident Ukrajiny

V centre Lucku na západnej Ukrajine sa v utorok ráno zmocnil ozbrojený muž autobusu, v ktorom bolo okolo dvadsať ľudí. Tie vzal ako rukojemníkov a v autobuse sa zabarikádoval.

slovakia

left justify in out

Polícia s ním vyjednávala. Po dramatických hodinách únos skončil zadržaním páchateľa. Prezident krátko predtým splnil jeho požiadavku a zverejnil na Facebooku krátke vyhlásenie.

 

Neidentifikovaný predmet explodoval

Na mieste zasahovala protiteroristická jednotka tajnej služby SBU. K zisteniu aktuálnej situácie použila dron, na neho ale začal páchateľ strieľať.

 

"Príslušníci SBU použili bezpilotné lietadlo. Útočník na neho niekoľkokrát vystrelil, potom vyhodil z autobusu neidentifikovaný predmet, ktorý explodoval. Nikto nebol zranený," uviedol Anton Gerašenko z ministerstva vnútra.

 

Únosca nedovolil, aby bolo do autobusu dopravené jedlo a voda. Vozidlo stálo s prestrielanými oknami pri divadle.

Pri rokovaní únosca zverejnil svoje požiadavky.

 

 

"Tie ale nie sú nijako konkrétne. Muž je nespokojný so situáciou v štáte," uviedol šéf polície vo Volynskej oblasti Jurij Kroska.

 

Únosca bol nespokojný so systémom na Ukrajine

Únosca na sociálnych sieťach opakovane uviedol, že je "nespokojný so systémom na Ukrajine". Únosca založil v júli 2020 účet na Twitteri pod menom MAXY Plochoj (Maxim Zlý).

 

Poprial všetkým ku dňu odporcov systému a vyhlásil, že "hlavným teroristom je štát". Chcel, aby predsedovia súdov, šéfovia ministerstiev, prokurátori, poslanci, vedenie cirkví a bývalý prezident Petro Porošenko nahrali a zverejnili na YouTube vyhlásenie, že sú podľa zákona teroristi.

 

Počas vyjednávania policajti vyzvali obyvateľov bytov, ktorí majú okná na námestí, aby ich opustili. Obávali sa, že únosca do nich môže strieľať. Ľudia nemohli vychádzať. Mali zostať buď doma, alebo v práci, pretože sa policajti obávali, že násilník mohol v meste nastražiť ďalšie bomby.

 

 

Muž počas dňa použil telefón jednej z unesených, ktorá žiadala syna, aby na miesto vyrazili novinári, a kontaktoval web Censor. Telefón potom vzal únosca a povedal: "Ospravedlňujem sa, že je vaša matka tu so mnou, ale stalo sa. Teraz použijem Viber (komunikačná aplikácia) vašej matky, aby som predložil svoje požiadavky. Zožeň čo najviac novinárov, koľko je možné, a kontaktuj ich po e-maile alebo telefóne."

 

Mal novinárom vysvetliť, že uniesol autobus plný ľudí: "Všetko je zamínované, v autobuse je plno výbušnín a automatických zbraní. Ďalšia mína je v Lucku. Úrady musia splniť požiadavky. Sú prosté."

 

Prezident Ukrajiny volal s rukojemníkom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobne prebral kontrolu nad operáciou. Podľa neho je hlavné, aby sa incident zaobišiel bez obetí.

 

Prezident mal s útočníkom telefonický hovor, ktorý vyústil v prepustenie troch rukojemníkov. Podľa Liveumap boli prepustení najmä senior žena, tehotná žena a teenager. Situácia trvala viac ako 10 hodín.
 

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vyplnil jednu z požiadaviek agresora. Na svoj Facebook pridal odkaz v znení: "Film Pozemšťania z roku 2005, všetci sa na neho pozrite."
 

Únosca bol nakoniec zadržaný a rukojemníkov oslobodila polícia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies