Najväčší adventný veniec majú v obci Štvrtok na Ostrove

NETKY.SK • 26 November 2022, 8:0 • 2 min
Najväčší adventný veniec majú v obci Štvrtok na Ostrove

ŠTVRTOK NA OSTROVE - Adventný veniec s priemerom 15 metrov bude aj v tomto roku krášliť námestie obce Štvrtok na Ostrove v okrese Dunajská Streda. Podľa starostu Pétera Őryho je podľa doterajších poznatkov i certifikácií z roku 2009 stále najväčším adventným vencom na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Jeho požehnanie pripravili na sobotu (26. 11.) o 16. hodine. "Robíme ho už šestnásty rok," uviedol starosta. Nápad prišiel od členov miestneho občianskeho Združenia sv. Jakuba, od roku 2007 ho stavajú za pomoci samosprávy obce, do jeho prípravy sa zapájajú aj ostatné neziskové organizácie. Základom podľa starostu je živý plot, na ktorý natiahnu drôtenú konštrukciu a na ňu inštalujú odrezky z ihličnatých stromov od obyvateľov. "Naši ľudia už vedia, že ak sa doma chystajú zrezávať ihličnany, treba s tým počkať na toto obdobie, aby ich mohli poskytnúť," uviedol. Na čečinu potom pridávajú rôzne ozdoby, veniec zdobia štyri veľké sviece s výškou 2,3 metra. "Každý rok je veniec vďaka farebnému prevedeniu i ozdobám jedinečný," doplnil starosta. Súčasťou prvého adventného víkendu je aj tradičný vianočný jarmok v centre obce, kde sa prezentujú aj neziskové organizácie. Výťažok pomáha v zabezpečení ich následného fungovania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona