V Múzeu slovenskej dediny môžete aj tento rok zažiť "Lásku na dedine"

NETKY.SK • 19 Apríl 2024, 12:02 • 2 min
V Múzeu slovenskej dediny môžete aj tento rok zažiť "Lásku na dedine"

Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch (ako súčasť Slovenského národného múzea v Martine) opäť organizuje originálne ľudové podujatie "Láska na dedine".

slovakia

left justify in out

Poslednú aprílovú nedeľu - 28. 4. môžete byť aj vy svedkami pestrého kultúrneho podujatia, ktorým bude oficiálne otvorená tohtoročná letná sezóna v Múzeu slovenskej dediny. "Láska na dedine" bude zároveň atraktívnou prehliadkou ľudových tradičných slovenských zvykov, spojených s príchodom teplých dní na dedine, ale aj rituálmi spojenými s ľúbostnými vzťahmi medzi mládencami a dievčatami.

V podaní folklórnych súborov Drevár z Krásna nad Kysucou a Kriváň uvidíte, ako sa kedysi stavali máje a ako prebiehala svadobná odobierka na čepčenie.

 

V ľúbostnej poradni „Nečarovaný ženích jak nemastený hrach“ sa dozviete „zasvätené“ rady a magické praktiky, ktoré mali pomôcť v ľúbostných záležitostiach. Môžete si tiež pozrieť originálny výstavu "Čo ste o svadbe nevedeli."

Súčasťou podujatia bude bohoslužba v kostole z Rudna o 13.30 h., pre najmenších bude pripravená tvorivá dielňa, kde si môžu vyskúšať, ako vytvoriť kvety z krepového papiera, či mládenecké pierko. 

Môžete tiež ochutnať tradičné slovenské dobroty (v krčme Oravská Polhora), alebo si kúpiť nejaký netradičný darček - autentický remeselný výrobok.

Podujatie "Láska na dedine" v Múzeu slovenskej dedine pri Martine sa začína o 10.00 a končí cca o 16.00.

Múzeum slovenskej dediny je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku, budované od druhej polovice 60. rokov 20. storočia. Ide o celoslovenskú expozíciu tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života na Slovensku v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia. V jeho expozičnom areáli je na ploche 15,5 ha sústredených takmer 150 obytných, hospodárskych, technických, spoločenských a sakrálnych stavieb z regiónov Orava, Turiec, Kysuce – Podjavorníky a Liptov.









twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies