Štefan Hollý sa obul do samospráv! Niektorých predstaviteľov nazval novodobými zemepánmi

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 09:24 • 2 min
Štefan Hollý sa obul do samospráv! Niektorých predstaviteľov nazval novodobými zemepánmi

BRATISLAVA - Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) sa obul do samospráv. Podľa neho fatálne zlyhali.

slovakia

left justify in out

Štefan Holý uviedol, že dôvodom zlyhania samospráv je nedostatok bytov a astronomické ceny, za ktoré sa nehnuteľnosti predávajú.

 

Samosprávy rozniesli jeho návrh na kopytách

Viacerých predstaviteľov samosprávy pritom označil za novodobých zemepánov a synonymum korupcie. Kritiku Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) k návrhu novely stavebnej legislatívy označuje za klamstvo a účelové zavádzanie.

 

"Stavebné úrady podľa pracovnej verzie návrhu zákona neprechádzajú na licencovaných projektantov, ako tvrdí ZMOS, ale na štát, pretože samosprávy pri prenesenom výkone štátnej správy ako stavebné úrady fatálne zlyhali. Štát si jednoducho túto prenesenú kompetenciu berie späť," uviedol Holý.

 

Dodal, že už v priebehu niekoľkých mesiacov chce predstaviť detailnú koncepciu výstavby štátnych nájomných bytov. Čo bolo aj jedným z bodov predvolebného programu hnutia Sme rodina.

 

Mohlo by vás zaujímať: Štefan Holý a Peter Pčolinský majú opäť koronavírus

 

Zmeny v územnom pláne musí schváliť zastupiteľstvo

Za "bohapustú lož" označuje Holý tvrdenie, že by si developeri mohli sami presadiť zmenu územného plánu.

 

V návrhu sa píše, že developeri môžu spolupracovať so samosprávou. Zároveň môžu vypracovať návrhy zmien, tie však musia predložiť starostovi či primátorovi, ako aj zastupiteľstvu samosprávy na prerokovanie

 

"Tento zámer vychádza z doterajšej praxe, kde neschopnosť alebo nekalé zámery mnohých zástupcov samosprávy umelo blokovali proces rozvoja územia do takej miery, že sa to stalo pre občanov a podnikateľov neúnosným," vysvetľuje Holý.

 

Tvrdí, že mestá a obce sa musia sústrediť na kvalitné spracovanie územného plánu a stanoviť jasné a zrozumiteľné pravidlá pre výstavbu.

 

Šedá zóna rozhodovania musí skončiť

Návrh novej legislatívy upravuje aj pravidlá vydávania následných povolení, aby stavebník ešte pred začiatkom povoľovania stavby presne vedel, čo musí splniť a kedy bude môcť začať stavať.

 

"Šedá zóna pre rozhodnutia starostov a primátorov či svojvôľa predstaviteľov samosprávy v tejto oblasti sa jednoducho musia skončiť," zdôrazňuje.

 

Dodal, že súčasná vláda aktívne bojuje proti korupcii, pričom vinníkov sa snaží náležite potrestať.

 

Z niektorých predstaviteľov samospráv má podpredseda vlády pocit, že sa správajú ako novodobí zemepáni a pre svojich občanov sú synonymom korupcie.

 

Zdroj korupcie

Z preneseného výkonu štátnej správy v oblasti stavebného konania sa v rukách samosprávy stal podľa neho stal v mnohých prípadoch "zdroj obrovskej korupcie a vydierania." Udržiavanie tohto stavu je pre vládu neprijateľné.

 

Holého tvrdé slová prišli po stredajšom rokovaní predstaviteľov ZMOS, ktorí odmietli jeho novelu stavebného zákona.

 

Viacerí sa zhodli, že návrh je zlý, nedokonalý a nebezpečný nezmysel. Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren sa domnieva, že ide o pokus ukradnúť kus štátu, legalizovať korupciu, sprivatizovať stavebné konanie a o snahu obmedziť práva samosprávam i občanom.

 

Tvrdí, že ak by tento návrh písali developeri a finančné skupiny, nevyzeral by inak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies