Pozor na to, aké ukludňujúce produkty podávate svojim miláčikom

NETKY.SK • 30 December 2019, 16:32 • 2 min
Pozor na to, aké ukludňujúce produkty podávate svojim miláčikom

Veterinárka MVDr. Z. Stražanová upozorňuje, že nie všetky prípravky na ukľudnenie majú pozitívny vplyv na zvieratá. Niektoré im môžu spôsobiť pocit spánkovej paralýzy.

slovakia

left justify in out

"Mali ste už niekedy sen, že sa niečoho strašne bojíte, ale neviete sa pohnúť a nie ste schopní ujsť? Presne tie isté pocity majú bojazliví psi po podaní prípravku Sedalin gel," vyjadrila sa veterinárka na svojej sociálnej sieti.

 

img

Gél Sedalin

 

Zvieratá sa novoročných osláv často boja

Práve počas novoročných osláv sú mnohé zvieratá vystrašené, často si môžu aj ublížiť. "Tento prípravok obsahuje acepromazín,ktorý spôsobí,že pes sa nevie normálne pohybovať. Nepôsobí však primerane proti strachu,takže pes sa naďalej veľmi bojí,ale nevie ujsť,čo v konečnom dôsledku ešte zhoršuje jeho strach a paniku," vysvetľuje Stražanová.

 

 

Problém riešila už aj v roku 2015

Problém riešila veterinárka už v roku 2015, kedy sa vyjadrila na svojej sociálnej sieti, že gél Sedalin nie je vhodnou voľbou pre zvieratá, ktoré majú strach zo silvestrovských petárd či ohňostrojov. "Rozhodne som nemala v úmysle „cielene brojiť proti Sedalinu“ ani „viesť konkurenčný boj proti firme Vetoquinol (ako napísala v komentári jedna pani...)," vyjadrila sa. 

 

 

Aké produkty zvoliť?

Gél Sedalin je vhodný na iné účely, ako napríklad imobilizáciu hyperaktívneho zvieraťa pri vyšetrení alebo cestovaní. "Jeho použitie pri strachu zo zvukov nie je uvedené ani v príbalovom letáku. Pre túto indikáciu sú určené prípravky na báze benzodiazepínov alebo dexmedetomidínu. Samozrejme, liečba týmito prípravkami patrí výhradne do rúk veterinárnych lekárov," hovorí veterinárka.

 

Mnohí majitelia domácich zvierat mali s produktom zlé skúsenosti

Gél Sedalin používala aj ona, no neskôr zistila, že nie je vhodný na ukľudnenie zvierat, ktoré sa boja hlučných zvukov. "Efekt u väčšiny zvierat nebol uspokojivý a navyše mal neželané sprievodné príznaky, ktoré často majiteľov vydesili." Ďalší svetoví odborníci na poruchy správania psov a mačiek, ako aj veterinárka Stražanová, odporúča použiť preto iné produkty, ktoré zvieratám pomôžu zbaviť sa strachu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies