Unikát: Táto žena si pamätá každý deň svojho života, aká bola jej prvá myšlienka?

NETKY.SK • 25 Október 2017, 13:25 • 2 min
Unikát: Táto žena si pamätá každý deň svojho života, aká bola jej prvá myšlienka?

Mnohí ľudí zabudnú aj to, prečo išli do obchodu alebo kam si položili mobil. Zvlášť na ranné detstvo si takmer nikto presne nepamätá. Rebecca Sharrock je však v tomto výnimočná, pamätá si úplne všetko od 12. dňa po narodení.

slovakia

left justify in out

Rebecca má veľmi dobrú autobiografickú pamäť (alebo HSAM), čo je extrémne zriedkavý stav, ktorý umožňuje človeku spomenúť si na celý alebo väčšinu svojho života v "presných detailoch".

V rozhovore pre UNILAD hovorila o tom, ako HSAM ovplyvňuje jej život a prezradila tiež svoju prvú myšlienku.

 

img

 

„Som veľmi rada, že si nespomínam na proces samotného narodenia. Okrem toho sú všetky moje spomienky v chronologickom poradí od 12. dňa po príchode na tento svet. Zistila som to tak, že si pamätám skúsenosť s fotografiou, ktorá bola zhotovená na prednom sedadle v aute z 23. decembra 1989., keď ma mama držala v náručí,“ vysvetlila. Tiež si pamätá, ako rodinní príslušníci fascinovane stáli okolo jej kolísky. Tvrdí, že ako bábätko mala omnoho väčší záujem o veci než teraz. Všetko bolo vtedy jednoducho „potrebné preskúmať.“

 

Prvá zmysluplná myšlienka, ktorú si Rebecca uvedomila je, že „keď silno plače, mama jej donesie jedlo.“

 

img

 

HSAM je veľmi zriedkavý stav, ktorý je oficiálne diagnostikovaný menej ako 100 ľuďom na celom svete. Ako prvá bola diagnostikovaná Jill Price, ktorá si pamätala všetko, od veku 14 rokov.

 

Vedci zatiaľ vedia len toľko, že mozog si ukladá najmä zážitky, ktoré vyhodnotil ako mimoriadne nebezpečné alebo naopak najpríjemnejšie. Prečo si zlomok ľudí pamätá úplne všetko, je veľkou vedeckou otázkou.

 

Čo by dal človek za takú pamäť pred skúškou v škole? 

 

img

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies