Mýty a hoaxy o slovenčine: Je naozaj najstarším slovanským jazykom?

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 10:19 • 2 min
Mýty a hoaxy o slovenčine: Je naozaj najstarším slovanským jazykom?

Jedným z pretrvávajúcich mýtov o slovenčine je, že je najstarším slovanským jazykom. Jazykovedci Viktor Krupa a Slavomír Ondrejovič z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra (JÚĽŠ) SAV, v. v. i., však na základe výskumu jednoznačne tvrdia: nie je.

slovakia

left justify in out

„Ak by mala byť slovenčina najstarobylejšia, muselo by to znamenať, že sa z praslovanského jazyka vyčlenila spomedzi slovanských jazykov najskôr. A naozaj to tvrdí napríklad J. D. Prince vo svojej knihe Slovenčina – kľúč k všetkým slovanským jazykom (1943),“ vysvetľujú jazykovedci.

To však podľa nich určite nie je pravda. Slovenčina sa vydelila z praslovančiny spolu s ostatnými slovanskými jazykmi v 10. – 12. storočí.

„Tvrdeniam napríklad Slovenských národných novín, že na varšavskom slavistickom kongrese v roku 1973 sa predkladalo uznesenie, ktoré boli pripravené podpísať všetky delegácie, že slovenčina je najstarším slovanským jazykom (podľa týchto novín nám to prekazili, ako už neraz v dejinách, Česi), sotva im môžeme veriť, upozorňujú.

S týmto zrejme súvisí aj predstava, že po príchode Konštantína (Cyrila) a Metoda na naše územie, preložili títo vierozvestci príslušné náboženské i svetské texty do domáceho jazyka, do starej slovenčiny.

V skutočnosti jazykom, ktorým Konštantín a Metod v rokoch 863 – 885 hlásali na veľkej Morave kresťanstvo, bola južnoslovanská staroslovienčina, nie domáca (stará) slovenčina, vyvracujú ďalší mýtus jazykovedci. A rovnako tak aj predstavu, že stará slovenčina bola „štvrtým svetovým jazykom“ a spolu s latinčinou, gréčtinou a hebrejčinou bola vyvoleným jazykom, ktorými Vatikán povolil viesť bohoslužby v kostoloch. 

„Vzniklo viacero románových, dramatických i poetických diel, ktoré stavajú na tejto premise a umelecky ju (neraz na vysokej úrovni) spracúvajú. Žiaľ, z pohľadu historických faktov táto predstava predsa ostáva len mýtom, uvádzajú vedci.

Napriek tomu však starobylosť slovenčiny prebleskuje. Spolu s macedónčinou si zachovala najviac pôvodných praslovanských prvkov spomedzi všetkých slovanských jazykov, konkretizujú Viktor Krupa a Slavomír Ondrejovič z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra (JÚĽŠ) SAV, v. v. i.

O ďalších jazykových mýtoch o slovenčine sa môžete dozvedieť aj nižšie vo videu:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj: SAV. (www.sav.sk), Foto: FB, Ilustračná snímka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies