O útočníkovi z Vrútok sa šírili na sociálnej sieti dezinformácie

NETKY.SK • 15 Jún 2020, 15:38 • 2 min
O útočníkovi z Vrútok sa šírili na sociálnej sieti dezinformácie

Na Facebooku sa šírila dezinformácia, podľa ktorej mal byť útočník, ktorý sa vo štvrtok 11. júna vlámal do školy vo Vrútkach a nožom napadol učiteľov a žiakov, rómskej národnosti. Nie je to pravda, Polícia Slovenskej republiky potvrdila, že útočník nebol rómskej národnosti.

slovakia

left justify in out

Informácia na sociálnej sieti

V príspevku na facebookovej stránke Spravodajstvo INE, ktorý za 15 hodín od publikácie nazbieral viac ako 2700 zdieľaní, sa tvrdilo, že 22-ročný útočník z Martina, ktorý napadol Spojenú školu na Ulici Milana Rastislava Štefánika vo Vrútkach, bol Róm. Príspevok muža identifikuje ako Ivana Č. a okrem iného sa v ňom píše, že mal v minulosti "prepadávať ľudí vo vlakoch" a "fetovať toluén".

 

img

 

Minulosť útočníka

Je pravda, že útočník sa v minulosti vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi, za čo bol obvinený pre trestný čin vyhrážania a následne v zrýchlenom konaní podmienečne odsúdený. V minulosti sa taktiež dopustil priestupku fajčenia v priestoroch železničnej stanice, za čo mu bola udelená bloková pokuta desať eur.

 

img

 

Nie je to pravda!

Nič iné zo spomínaného príspevku pravdou nie je, čo na Facebooku potvrdila aj polícia na vlastnej stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR. "Status bol napísaný schválne tak, aby rozpútal vášne a vyvolal nenávisť voči určitej skupine obyvateľov," píše sa v príspevku polície.

 

Vyjadrenie polície 

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jana Balogová poskytla nasledujúce stanovisko: "Čo môžeme v súvislosti s osobou útočníka v tejto chvíli potvrdiť, je fakt, že v decembri 2019 bol obvinený z trestného činu nebezpečného vyhrážania a prípad bol ukončený v superrýchlom konaní s návrhom na podanie obžaloby." 

 

img

 

"Polícia tiež eviduje jeden priestupok (fajčenie v priestoroch železničnej stanice), za ktorý mu bola uložená bloková pokuta. Policajný zbor nikdy nehľadí na národnosť alebo menšinovú príslušnosť akejkoľvek osoby a ani ju nekomentuje, avšak v prípade tragédie vo Vrútkach sme zaznamenali sériu masovo zdieľaných dezinformácií šírených v online priestore, ktorých jediným cieľom je umelé vyvolávanie nenávisti proti určitej skupine etnika, a preto považujeme za verejný záujem uviesť, že útočník nebol rómskej národnosti."

 

Incident 

Pri útoku nožom na škole vo Vrútkach útočník zranil troch dospelých a dve deti. Pri pokuse zastaviť útočníka a chrániť žiakov bol smrteľne zranený zástupca riaditeľky školy Jaroslav Budz, ktorý na mieste zraneniam podľahol. Ďalší dvaja zranení boli policajti. Útočník bol pri zásahu polície zastrelený.

 

Video neodporúčame slabším povahám!

 

Primátor odmietol, že motívom mala byť šikana

V súvislosti s útočníkom koluje podľa podľa primátora Vrútok Branislava Zacharidesa množstvo "neprávd, poloprávd a neistôt". "Neboli v minulosti počas jeho štúdia zaznamenané skutočne žiadne náznaky toho, že by bol z niekoho strany šikanovaný," zdôraznil. Poukázal na to, že páchateľ už pred rokom útočil nožom na železniciach.

 

img

 

Škola bola dostatočne zabezpečená

Primátor diskutoval s ministrom aj o zabezpečení školy. "Spoločne sme si potvrdili (...), že na škole neboli opomenuté žiadne bezpečnostné prvky a že táto škola spĺňala všetky bezpečnostné štandardy, napriek tomu sa nepodarilo, ani sa nemohlo podariť úplne zabrániť tejto nešťastnej udalosti," skonštatoval. Šéf rezortu mu tlmočil zámer hľadať, aj v spolupráci s inými ministerstvami, ďalšie riešenia a nástroje, ako zvýšiť bezpečnosť žiakov na školách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies