V Bratislave pokrstili historicky prvú monografiu o baletnom umelcovi na Slovensku

NETKY.SK • 10 November 2023, 07:30 • 2 min
V Bratislave pokrstili historicky prvú monografiu o baletnom umelcovi na Slovensku

BRATISLAVA - Kontrasty tanečných príbehov/Contasts in Dance Stories je názov novej publikácie o slovenskom baletnom tanečníkovi Zoltánovi Nagyovi. Prvú monografiu tohto druhu, ktorú o dlhoročnom vedúcom sólistovi Baletu Slovenského národného divadla (SND) napísala Linda Nagyová, uviedli do života vo štvrtok v novej budove SND.

slovakia

left justify in out

Knižná novinka sa venuje výnimočnej kariére umelca označovaného kritikmi ako "danseur noble". "Počas 28 divadelných sezón v Balete SND stvárnil vyše 50 postáv klasického aj moderného repertoáru," približuje autorka Nagya, ktorý na javisku prvej baletnej scény pôsobil až do svojich 46 rokov.

V prvej časti knihy Nagy v rozhovore s publicistkou, kunsthistoričkou Lindou Nagyovou, jeho dcérou, hovorí o baletných inscenáciách, stvárňovaných postavách, o stretnutiach s osobnosťami, akou bola napríklad Maja Plisecká. Nechýbajú spomienky na účinkovanie s primabalerínou Augustou Herényiovou-Starostovou a ďalšími baletnými partnerkami či rozhovor o prvom slovenskom choreografovi Jozefovi Zajkovi, hudobných skladateľoch Eugenovi Suchoňovi či Iljovi Zeljenkovi, scénografovi Ladislavovi Vychodilovi, kostýmovej výtvarníčke Ľudmile Pukyňovej a ďalších.

V druhej časti monografie hovoria o Nagyovi jeho kolegovia, ale aj študenti, keďže umelec dlhé roky pôsobil aj ako pedagóg. Vyzdvihujú, že drina a precíznosť, s ktorou pristupoval k štúdiu postáv i predstaveniam, neboli márne. "A tento elegán s autoritou bol lákadlom pre divákov, ktorí 'chodili do baletu na Zoltána Nagya'," dodáva autorka knihy.


Publikácia vychádza v slovenskom aj anglickom jazyku. "Anglický preklad textu v knihe umožní nahliadnuť do problematiky cudzincom," poznamenáva autorka knihy, ktorá je obohatená o dobové dokumenty a vyše sto fotografií. Mnohé z nich sú zverejnené po prvý raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Opera Slovakia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies