ROZHOVOR: Tokio je na dosah! "Bandiho" Csemeza delí len krok od historického úspechu! Čo na to jeho tréner Tomi KID?

NETKY.SK • 5 Jún 2021, 15:04 • 2 min
ROZHOVOR: Tokio je na dosah! "Bandiho" Csemeza delí len krok od historického úspechu! Čo na to jeho tréner Tomi KID?

Počas tohto víkendu môže Slovensko prepisovať históriu v boxe. V Paríži počas dvoch dní koná záverečný olympijský kvalifikačný turnaj v boxe, kde sa rozhodone o tom, či pod piatimi kruhmi uvidíme v tejto disciplíne v Tokiu aj slovenského zástupcu.

slovakia

left justify in out

Slovenským želiezkom v ohni je v Paríži Andrej "Bandi" Csemez, zverenec najznámejšieho, už bývalého boxeristu a svetového šampióna Tomiho KIDA Kovácsa. Ten sa v súčasnosti stará o budovanie nových talentov vo vlastnej akadémii (Akadémia Tomiho KIDA - KO Box Club Galanta) a okrem iného pôsobí aj ako prezident Slovenskej boxerskej federácie (SBF). 

 

 

Jedna prekážka je už zdolaná 

Jedným z takýchto talentovaných boxeristov je aj "Bandi", ktorého už zvyknú volať aj slovenský "Muhammad Ali". V Paríži je to teraz práve na ňom, či sa mu podarí prebojovať až do Tokia. Jednu prekážku v podobe Španiela Cuadrada sa mu už prekonať podarilo, no zajtra ho čaká ešte rozhodujúci zápas o Tokio proti Belgičanovi Protonovi. 

 

img

 

Tomiho, ako trénera, sme sa spýtali, či spočívala príprava na tento víkend v niečom inom ako obvykle. Predsa len ide o miestenku na olympiádu, takáto možnosť sa naskytne športovcovi len raz za 4 roky.

 

"Dostať sa na olympiádu je maximu, čo si môže priať nejaký športovec. Od roku 1996 sme v boxe nemali zastúpenie pod piatimi kruhmi. Pre nás je to preto niečo výnimočné. Od prvého momentu ako sme založili 'KO Box Club Galanta', odkedy je 'Bandi' u nás, je olympiáda našou prioritou. Teraz sa to môže stať skutočnosťou, tak sa na to veľmi tešíme," vyjadril sa Tomi KID. 

 

 

Príprava 

Ako pokračoval, príprava trvala 22 týždňov. Vytvoril sa perfektný tím. Od sparring partnerov cez fyzioterapeutov. Jazdilo sa do zahraničia, kde bolo veľa opatrení. Tomi spomenul aj to, že na Slovensku dostal šport veľakrát stopku. "V tíme sme mali aj výborného diétológa, ktorý predpisoval športovcom špeciálnu stravu. Fyzioterapeut zase denne žil a pracoval s nami."  

 

 

Tomi mal na starosti celý management, tréningy so svojimi zverencami, vypracovanie celého tréningového plánu a zabezpečenie všetkého pre fungovanie celého tímu. 

 

Opatrenie pred koronavírusom 

Slovenský tím sa nachádza na hoteli v bubline. Všetci už boli viackrát testovaní. "Opatrenia sa dodržiavajú, dávajú tu na nás pozor. Máme špeciálne autobusy, všetko sa tu dezinfikuje. Dokonca aj počas alebo v prestávke medzi jednotlivými zápasmi sa dezinfikuje celý ring. Čaká nás ďalšie testovanie. Zatiaľ je všetko v poriadku."

 

Maximálne sústredenie počas celej prípravy 

Športovci na takto vysokej úrovni musia trénovať aj svojue psychické nastavenie. Tomi to len potvrdil. "Pracoval som s Bandim veľa aj po mentálnej stránke. Je tu pred nami strašne veľká vec. Pripravovať sa 4 roky na olympijské hry nie je sranda. Byť stále sústredený, pripravený a všetko čo vyžaduje profesionálny prístup, to Bandi chvalabohu má," povedal úprimne Tomi. 

 

 

"Bandimu" sa včera podarila úžasná vec, ktorá len potvrdila jeho skvelú prípravu aj po mentálnej stránke. V prvom kole proti Španielovi Cuadradovi prehral, no nasledujúce dva následne vyhral a svojho súpera porazil. "Otočil v zápase a to je veľká vec. Psychicky bol maximálne pripravený. Počas  prípravy boli tiež  ťažké  dni, kde sa musel prekonať. Všetko je o sustredenosti," pochválil Tomi svojho zverenca.

 

Aktuálna atmosféra v tíme 

Spýtali sme aj na momentálnu "Bandiho" situáciu. Je totiž po veľkej výhre, kedy otočil zápas, no zajtra ho už čaká priamy boj o olympiádu. "Je samozrejme šťastný, ale už sa sústreďuje na ďalší duel." 

 

 

Pokiaľ by sa to zajtra podarilo, bol by to historický úspech pre celé Slovensko. Tomi KID by dokázal niečo neskutočné pre našu malú krajinu už aj ako tréner. Jediný zápas delí jeho zverenca od postupu na olympiádu v Tokiu. Spýtali sme sa preto na aktuálne pocity.  

 

"Bude to moja 'výplata' za tie roky práce. Veľmi to prajem jemu, aj nám ako Slovensku", zhodnotil na záver Tomi KID. 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies