Ako trávia Vianoce slovenskí vojaci v Lotyšsku?

NETKY.SK • 26 December 2021, 17:00 • 2 min
Ako trávia Vianoce slovenskí vojaci v Lotyšsku?

BRATISLAVA/ADAŽI - Vianoce bez rodiny zažíva aj 135 slovenských vojakov vyslaných v operácii Posilnená predsunutá prítomnosť NATO v Lotyšsku. Ako uviedol duchovný slovenského kontingentu Stanislav Dulák, pre mnohých je to náročné.

slovakia

left justify in out

„Ale vytvárame novú rodinu, našu armádnu,“ poznamenal. Pôsobenie aktuálnej rotácie vojakov sa začalo pred necelým mesiacom, v Pobaltí majú stráviť pol roka.

 

img

 

„Chlapci vravia, že je celkom iné rozprávať sa s niekým cez internet, ako byť prítomný tam. Väčšinou je to tak, že manželky zisťujú, čo stratili, keď majú manželov tu, alebo aj naopak. Pre mnohých je to nový poznatok,“ komentoval duchovný. Dodal, že pre neho samotného sviatky až také odlišné nie sú. Svoj kontingent berie ako svoju farnosť.

 

Prečítajte si tiež: Ako budú tráviť Vianoce Zuzana Čaputová, Eduard Heger či Boris Kollár?

 

Vojaci oslávia Vianoce štedrou večerou. „Bude kapustnica, nejaký rezeň, zemiakový šalát, rybka, keďže som duchovný, bude aj modlitba. Potom bude polnočná svätá omša, ktorá bude v troch jazykoch – po španielsky, slovensky, poľsky – a ešte potom, podľa okolností, kto sa pridá, taký jazyk tam bude,“ priblížil Dulák. Doplnil, že sviatočné dni vojakov vyplní oddych, cvičenia, prípadne šport či bohoslužba.

 

img

 

K téme: REPORTÁŽ: Ako sviatkujú známe tváre? Evita, Marián Miezga a Dominika Morávková

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies