Taliban je v pätách ľudí, ktorí spolupracovali s NATO a americkou armádou

NETKY.SK • 19 August 2021, 17:18 • 2 min
Taliban je v pätách ľudí, ktorí spolupracovali s NATO a americkou armádou

KÁBUL - Taliban zintenzívňuje pátranie po ľuďoch, ktorí pracovali pre Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) alebo americké ozbrojené sily.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na dokument Organizácie Spojených národov (OSN). O vypracovanie dôvernej správy sa postaralo Nórske centrum pre globálne analýzy, ktoré OSN poskytuje spravodajské informácie.

 

„Taliban zatýka a vyhráža sa zabitím alebo zatknutím rodinných príslušníkov cieľových osôb v prípade, že sa nevzdajú Talibanu,“ cituje BBC z dokumentu, ktorý mali možnosť vidieť. 

 

Najviac ohrození sú pritom ľudia, ktorí mali isté postavenie v armáde, polícii a vo vyšetrovacích jednotkách. „Taliban ešte pred prevzatím kontroly nad všetkými veľkými mestami vykonal pokročilé mapovanie týchto jednotlivcov,“ uvádza sa v správe s tým, že militanti hľadajú týchto ľudí, zatiaľ čo umožňujú evakuáciu niektorých zahraničných príslušníkov z letiska v Kábule.

 

Situácia je naďalej „chaotická“. Taliban tiež podľa správy verbuje nových informátorov na spoluprácu s novým režimom. 

 

Prečítajte si tiež: Exviceprezident Afganistanu sa postavil Talibanu. V nedobytej provincii vyhlásil odboj!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies