Súčasný zdravotný systém nie je udržateľný, uviedol Lengvarský

NETKY.SK • 29 Apríl 2022, 17:41 • 2 min
Súčasný zdravotný systém nie je udržateľný, uviedol Lengvarský

BRATISLAVA – Súčasný zdravotný systém nie je udržateľný. Na konferencii ITAPA Health & Care to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). TASR informácie poskytla Dagmar Václaviková z ITAPA.

slovakia

left justify in out

„Ak si chceme zachovať úroveň zdravotníctva, ktorú máme dnes, potrebujeme ročne o miliardu eur viac,“ povedal Lengvarský na konferencii. Zdôraznil potrebu hovoriť o reálnych možnostiach a o tom, čo štát dokáže zabezpečiť pre každého a čo sa bude musieť riešiť napríklad pripoistením.

 

img

 

Účastníci konferencie poukázali tiež na potrebu digitalizácie zdravotníctva. Inovácie majú pomôcť pacientom i personálu. „Na Slovensku máme archaické informačné systémy, ktoré nezodpovedajú požiadavkám, na základe čoho viaznu všetky ostatné procesy,“ priblížila Martina Antošová z Univerzitnej nemocnice v Martine. Digitalizáciou sa dá zvýšiť ekonomická efektivita zdravotníckych zariadení, zdôraznil spoluzakladateľ Centra inovatívneho zdravotníctva Samuel Arbe. Rezort zdravotníctva podľa Matúša Šestáka zo sekcie digitalizácie a informatiky ministerstva na stratégii digitalizácie pracuje.

 

Analytik Martin Smatana zase upozornil, že v prípade digitalizácie je potrebné myslieť na dáta. Tie, ktoré štát vlastní, nie sú podľa neho použiteľné. Generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Peter Lukáč potvrdil, že v spolupráci s rezortom zdravotníctva pripravujú dátovú mapu, aby vedeli, aké dáta zbierať, vyhodnocovať a v akom formáte ich od poskytovateľov potrebujú.

 

Možno vás zaujme: Fico vyzval vládu, aby sa Slovensko zaradilo medzi múdre krajiny zásobované plynom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies