Prezident Macron odsúdil nárast antisemitských trestných činov

NETKY.SK • 13 Február 2019, 20:01 • 2 min
Prezident Macron odsúdil nárast antisemitských trestných činov

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu odsúdil "neakceptovateľný nárast" antisemitsky motivovaného vandalizmu a nenávistných prejavov, ktoré označil za "nový obrat v udalostiach" spojených s protestným hnutím tzv. žltých viest. Informoval o tom hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux, ktorého citovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Prezident podľa Griveauxových slov povedal, že antisemitizmus je popretím republiky rovnako, ako útoky voči zvoleným verejným funkcionárom a inštitúciám.

 

Neznámy vandal nedávno poškodil portréty bývalej političky a preživšej holokaustu Simone Veilovej namaľované na poštových schránkach neďaleko budovy radnice v juhovýchodnej časti Paríža. Grafitty zobrazujúce hákové kríže z portrétov už odstránili, informovala agentúra AP.

 

 

Podľa francúzskych úradov vzrástol počet podobných prípadov medziročne o 78 percent po tom, ako ich polícia v roku 2017 zaznamenala 311 a v roku 2018 už 541.

 

Veilová, ktorá prežila pobyt v koncentračnom tábore, a v rokoch 1979-82 ako prvá žena zastávala funkciu predsedníčky Európskeho parlamentu (EP), zomrela v roku 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies