Ako môže jedálniček ovplyvniť kvalitu nášho spánku?

NETKY.SK • 20 Február 2020, 15:54 • 2 min
Ako môže jedálniček ovplyvniť kvalitu nášho spánku?

Kvalitu nášho spánku ovplyvňuje množstvo faktorov. Jedným z nich je obsah nášho žalúdka. Nie je to ale iba spánok, ktoré jedlo a pitie ovplyvňujú. Strava má kľúčový vplyv aj na chudnutie, regeneráciu a celkové zdravie človeka, pričom pri správne nastavenom jedálničku nehrá prakticky žiadnu úlohu, či si dáte posledné jedlo o piatej, alebo napríklad až o siedmej večer.

slovakia

left justify in out

Živiny sa neriadia žiadnymi hodinami, dôležitá je skladba jedla v priebehu celého dňa a to, ako vyzerá predovšetkým z dlhodobého pohľadu. Ak si dáte neskorú desiatu alebo večeru, metabolizmus bude prebiehať úplne rovnako ako po akomkoľvek inom jedle.

 

Keď jesť nemá význam

Po jedle môžete pribrať iba za predpokladu, že si kvôli nemu vytvoríte kalorický nadbytok. Priberanie ovplyvňuje tiež kvalita jedla. Ak konzumujete priemyselne spracované potraviny, ktoré sú bohaté na energiu, chudobné na živiny a s pôvodnou surovinou toho majú už pramálo spoločného, ​​potom je priberanie jednoduchšie a prínos pre zdravie nulový.

 

Samozrejme dôležité je tiež to, aby večera nebola najväčšia, alebo dokonca jediné jedlo dňa. V tom prípade potom viac než kedykoľvek inokedy záleží na správnom zložení a dostatočnej výživovej hodnote.

 

img

 

Zloženie večere je však nutné prispôsobovať sebe samému podľa toho, čo vám vyhovuje a čo vám nenarušuje spánok.

 

Niekto má rád ľahkú večeru, iný si rád dá niečo ťažšieho. Dôležité ale je, aby ste nešli spať bezprostredne po jedle alebo s plným žalúdkom.

 

Málokto si ale uvedomuje, že kvalitu spánku môže ovplyvniť aj jedlo bohaté na jednoduché cukry. Podľa odborníkov negatívne ovplyvňujú dobu trvania hlbokého spánku, preto sa ráno môžete cítiť unavení a rozlámaní.

 

Alkohol je tiež prekážkou

Aj keď máte pocit, že po poháriku vína lepšie zaspíte, skutočnosť je taká, že aj malá dávka alkoholu negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku.

 

Alkohol narúša priebeh hlbokého spánku, z toho dôvodu sa po jeho konzumácii môžete ráno cítiť menej oddýchnutí ako aj po cukroch.

 

img

 

Problém konzumácie alkoholu pred spaním spočíva tiež v tom, že sa budete v priebehu noci budiť. Prospešný alkohol nie je ani z hľadiska chudnutia. Obsahuje prázdne kalórie. K chudnutie a všeobecne zdravému životnému štýlu alkoholové nápoje nepatria aj preto, že alkohol zvyšuje chuť do jedla a obmedzuje spaľovanie tuku.

 

Ako je to s kofeínom?

O prospešnosti kávy sa neustále vedú spory. Celkovo je jeho konzumácia spojená skôr so zdravotnými benefitmi ako negatívami.

 

Podľa rôznych štúdií konzumácie kvalitnej kávy v rozumnej miere (max. 4 šálky za deň) znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby, vzniku rakoviny, Alzheimerovej choroby, vzniku cukrovky II. typu. Prospešnosť kávy bola preukázaná aj z hľadiska lepších športových výkonov. 

 

Čo sa týka spánku, je konzumácia kofeínu skôr na škodu, preto si strážte dobu jeho konzumácie.

 

img

 

Kofeín môžu spôsobovať problém zaspať. Okrem toho energetické a kolové nápoje obsahujú často aj nežiadúci cukor.

 

Vláknina je ideálna počas dňa

Tanier plný čerstvej zeleniny alebo správne pripravené strukoviny do zdravého jedálnička patrí, ale na večer sa veľkému množstvo vlákniny alebo horšie stráviteľným oligosacharidom, ktoré obsahujú strukoviny, skôr vyhnite. Jedlo by vám mohlo ležať nepríjemne v žalúdku.

 

img

 

Zeleninové prílohy večer nie sú problém, ale samozrejme záleží na množstve a celkovom zložení jedla. Zásadné je, aby si to človek odskúšal. Podstatne horšia je konzumácia tučných jedál.

 

Večerný pitný režim

Podobne ako by sa človek nemal pred spaním napchávať jedlom, nemal by večer doháňať ani pitný režim.

 

V noci sa budete budiť kvôli častým návštevám toalety. Pitný režim si rozvrhnite do celého dňa a snažte sa vyradiť nápoje s vysokým obsahom cukru.

 

img

 

Pozor si dajte aj na balené vody lákajúce na nulový obsah cukru. Tieto vody sú zvyčajne dosladzované umelými sladidlami.

 

Najzdravším variantom tak zostáva čerstvá voda. Ak vám čistá voda nechutí, pridajte si do nej pár kvapiek citrónu, limetku alebo napríklad nakrájanú uhorku či nastrúhaný zázvor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies