Cez víkend zažijeme romantiku, z neba budú padať desiatky hviezd!

NETKY.SK • 24 Júl 2019, 13:03 • 2 min
Cez víkend zažijeme romantiku, z neba budú padať desiatky hviezd!

V nedeľu večer si nerobte program, zájdite mimo mesta, ľahnite si na deku a sledujte nočnú oblohu, bude to zážitok.

slovakia

left justify in out

Či už ste romantik alebo nie, táto informácia by vás mohla zaujať. Po minulotýždňovom zatmení Mesiaca budeme mať možnosť vidieť ďalšie čarovné divadlo na nočnej oblohe. Z nášho územia budeme totiž môcť sledovať hneď dva meteorické roje!

 

img

 

Prvým z nich budú južné Delta Aquaridy, ktoré dosiahnu svoje maximum v noci z nedele na pondelok. Ide o silný meteorický roj, ktorý počas špičky dosahuje frekvenciu až 60 meteoritov za hodinu. Priemerne je to však 15-20 meteoritov, čo ale úplne postačuje na to, aby sme stihli vysloviť všetky svoje najdôležitejšie priania.

 

Alfa Capricornidy sa zasa ponad naše územie „prenesú“ v noci 30. júla., teda v utorok. Tento meteorický roj sa vyznačuje dlhými a pomalými meteoritmi, ktoré sú mimoriadne jasné. Ich frekvencia je ale nižšia než v prípade nedeľného roja.

 

Ostáva už teda len dúfať, že vyjde počasie, bude príjemne teplo a hlavne jasno, aby nič nebránilo v sledovaní tohto prírodného „kina“. Treba však zamieriť niekam, kde nebudete rušený svetelným smogom.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies