Streľba, ktorá otriasla Európou: Len 13-ročný študent masovú vraždu mesiac plánoval, zabil devät spolužiakov

NETKY.SK • 9 December 2023, 14:05 • 2 min
Streľba, ktorá otriasla Európou: Len 13-ročný študent masovú vraždu mesiac plánoval, zabil devät spolužiakov

Podľa policajného vyšetrovania páchateľ plánoval útok už mesiac dopredu a mal dokonca zoznam detí, ktoré chcel zabiť, a triedy, do ktorých chcel vstúpiť.

slovakia

left justify in out

V stredu 3. mája 2023 sa v bežný školský deň zmenil na nočnú moru pre žiakov a zamestnancov základnej školy Vladislava Ribnikara v centre srbskej metropoly Belehrad. Osemnásť minút po ôsmej ráno vytiahol 13-ročný Kosta Kecmanović z tašky dve pištole svojho otca a začal strieľať na všetko, čo sa pohybovalo.

Jeho prvou obeťou bol školský strážnik, ktorého zastrelil pri vstupe do budovy. Potom sa vydal na svoju krvavú cestu po chodbách a triedach, kde zavraždil osem svojich spolužiakov a zranil ďalších šesť, plus jednu učiteľku. Medzi mŕtvymi bolo sedem dievčat a jeden chlapec, všetci narodení medzi rokmi 2009 a 2011. Kecmanović sa potom vyzbrojil ešte štyrmi Molotovovými koktailmi a vyšiel na školské ihrisko, kde sa dobrovoľne vzdal polícii.

Motív zostáva záhadou

Motív tejto hroznej tragédie zostáva zatiaľ nejasný. Podľa policajného vyšetrovania Kecmanović plánoval útok už mesiac dopredu a mal dokonca zoznam detí, ktoré chcel zabiť, a triedy, do ktorých chcel vstúpiť. Niektorí svedkovia tvrdia, že bol tichý a dobrý žiak, ktorý nemal žiadne problémy so spolužiakmi ani učiteľmi.

Iní hovoria, že bol závislý od počítačových hier a hororových filmov, ktoré ho ovplyvnili. Jeho rodičia boli zatknutí a čelia obvineniam z nedbanlivosti a porušovania zákona o zbraniach.

Jeho otec, ktorý legálne vlastnil zbrane použité pri streľbe, údajne chodil so synom na strelnicu viackrát pred vraždou. Jeho matka, ktorá je lekárka, tvrdí, že nevedela o synových plánoch a že je v šoku.  

Štátny smútok

Streľba vyvolala vlnu smútku, hnevu a protestov v Srbsku i v celom regióne Balkánu. Srbský prezident Aleksandar Vučić vyhlásil tri dni národného smútku a navrhol niekoľko reforiem, vrátane auditu licencií na zbrane a sprísnenia pravidiel pre prístup na strelnice. 

Tiež naznačil, že by sa mohol znížiť vek trestnej zodpovednosti z 14 na 12 rokov, pretože Kecmanović nemôže čeliť trestnému stíhaniu kvôli svojmu nízkemu veku. 

Miestni obyvatelia položili kvety a sviečky pred školou, kde sa konala spomienková slávnosť za obete.  Rodičia a pedagógovia žiadajú väčšiu ochranu a prevenciu pred podobnými incidentmi v budúcnosti.  Medzinárodné organizácie a vlády vyjadrili svoju solidaritu a podporu Srbsku v tomto ťažkom čase.  

Vyjadril sústrasť pozostalým a odsúdil čin ako “strašný zločin, ktorý nemá obdobu v histórii Srbska”. Zároveň prisľúbil, že vláda urobí všetko pre to, aby sa podobné udalosti neopakovali a aby sa zlepšila bezpečnosť a prevencia v školách.

Nezodpovedané otázky

Streľba v Belehrade otvára množstvo otázok a výziev pre srbskú spoločnosť a celý Balkán. Ako je možné, že 13-ročný chlapec sa stal masovým vrahom?

Ako získal prístup k zbraniam svojho otca? Ako sa mu podarilo uniknúť pozornosti svojej rodiny, školy a spoločnosti? Ako sa dá zabrániť tomu, aby sa takéto tragédie opakovali? Ako sa dá liečiť psychické a emocionálne zranenie, ktoré utrpeli preživší a pozostalí?

Ako sa dá posilniť bezpečnosť a dôvera v školách a verejných priestoroch? Ako sa dá bojovať proti násiliu a extrémizmu, ktoré ohrozujú mier a stabilitu v regióne? Toto sú len niektoré z otázok, ktoré si kladú mnohí ľudia po školskej streľbe v Belehrade.

Odpovede na ne nie sú jednoduché ani rýchle. Vyžadujú spoločné úsilie a spoluprácu všetkých zainteresovaných strán, vrátane vlád, občianskej spoločnosti, médií, vzdelávania a zdravotníctva. Len tak sa dá nájsť cesta k spravodlivosti, zmiereniu a uzdraveniu.

Akcia v spoločnosti

Streľba na škole v Belehrade otvorila diskusiu o rôznych aspektoch spoločenského problému, ktorý sa týka nielen Srbska, ale aj celého sveta.

Kontrola zbraní: Srbsko má jednu z najvyšších mier vlastníctva zbraní na svete, s približne 2,7 milióna registrovaných zbraní a ďalšími 900 000 nelegálnymi. Zákon o zbraniach a strelive z roku 2015 stanovuje, že osoba musí mať aspoň 21 rokov, aby mohla získať povolenie na držanie zbrane, a musí prejsť lekárskou a psychologickou prehliadkou, ako aj testom zručnosti a znalosti. Avšak, podľa niektorých odborníkov, tieto opatrenia nie sú dostatočné a nie sú prísne dodržiavané.

Psychické zdravie: Srbsko má nedostatok odborníkov a zdrojov v oblasti duševného zdravia, najmä pre deti a mládež. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je v krajine iba 5,2 psychiatrov, 2,4 psychológov a 4,1 sociálnych pracovníkov na 100 000 obyvateľov. Navyše, existuje stigma a diskriminácia spojená s duševnými poruchami, ktoré bráni ľuďom v hľadaní pomoci.

Násilie a šikana: Srbsko má vysokú mieru násilia a šikany medzi deťmi a mládežou, najmä v školách. Podľa prieskumu UNICEF z roku 2018 bolo 49 percent detí vo veku 13 až 15 rokov obeťami šikany aspoň raz za posledných 30 dní. Násilie a šikana majú negatívny vplyv na duševné a fyzické zdravie, vzdelanie a sociálny rozvoj detí a mládeže.

V súvislosti s týmito otázkami sa ozývajú hlasy, ktoré žiadajú komplexné a dlhodobé riešenia, ktoré by zahŕňali zapojenie vlády, občianskej spoločnosti, médií, rodín a samotných detí a mládeže.

Streľba na škole v Belehrade bola jednou z najhorších tragédií, ktoré postihli Srbsko v posledných rokoch. Zanechala za sebou deväť nevinných obetí, množstvo zranených a traumatizovaných, a otázky, ktoré si vyžadujú odpovede a kroky. Je potrebné, aby sa spoločnosť spojila a spolupracovala na prevencii a eliminácii násilia a šikany v školách a na podpore duševného zdravia a bezpečnosti detí a mládeže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: CNN text: cnn.com, aljazeera.com, abcnews.go.com, independent.co.uk, theguardian.com, bbc.com, nbcnews.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies