Startup 100ks ponúka súčasné slovenské umenie dostupným spôsobom

NETKY.SK • 11 September 2023, 16:00 • 2 min
Startup 100ks ponúka súčasné slovenské umenie dostupným spôsobom

BRATISLAVA - Vyberte si z ponuky projektu 100ks, kde nájdete limitované, podpísané a očíslované umelecké výtlačky od tých najzaujímavejších autorov. Umelecké výtlačky u nás vznikajú v množstve iba 100 kusov a za ich výber zodpovedajú poprední odborníci na súčasnú výtvarnú scénu.

slovakia

left justify in out

Cieľom projektu je, aby si mohol každý vyskúšať, aké to je obklopiť sa súčasným umením a to čo najjednoduchšie a za zlomok ceny originálneho diela. 100ks.sk ponúka limitované edície umeleckých výtlačkov od súčasných slovenských umelcov, ktoré vznikajú vždy po 100 kusoch. Portfólio je utvárané v spolupráci s rešpektovanými kurátormi, ktorí aktuálne hýbu galerijným i zberateľským svetom, a predstavuje umelcov, ktorí už sú na vrchole, aj tých, ktorí tam ešte len smerujú.

Lineárna obsesia

V prvej slovenskej kolekcii s názvom Lineárna obsesia sa predstavili štyria umelci, ktorí radikálne formovali vývoj súčasného slovenského maliarstva a rozvinuli nové trendy v slovenskej maľbe. Okrem výrazného rukopisu a inovatívneho prístupu ich spája aj záujem o digitálne technológie a ich nástroje. Erik Šille, Ján Vasilko, Peter Cvik a Marek Jarotta sa vyznačujú silným autorským rukopisom, vďaka ktorému sa z nich stali popredné osobnosti jednotlivých prístupov, či už ide o geometrický maliarsky jazyk, sociálne kritické umenie, moderné skúmanie okolitého sveta alebo umenie ovplyvnené abstrakciou a surrealizmom.

 

Kraj narativu

V kolekcii Kraj narativu sa stretli tri ženské umelkyne a jeden mužský autor. Ich diela, hoci na prvý pohľad odlišné, spája príbeh, ktorý naznačujú alebo odhaľujú. Vyznanie lásky prírode, jej monumentálnosti aj subtílnosti, či nesúlad punkera a gotickej katedrály, to všetko sú momenty, v ktorých sa prelína jednoduchá existencia a konkrétne udalosti. Nechajte na seba zapôsobiť poetickú a intenzívnu krajinu Žofie Dubovej, abstraktnú koláž Rity Koszorús, prepracovaný prírodný fragment Kristýny Bukovčákovej alebo takmer priestorovú štúdiu punkera v gotickej stavbe Rastislava Podhorského.

Súčasné umenie nikdy nebolo dostupnejšie

Podľa Jakuba Svobodu, zakladateľa 100ks, je cieľom projektu, ktorý vznikol z jeho vlastnej potreby, sprístupniť súčasné umenie všetkým, ktorí doma nechcú mať holé steny alebo generické reprodukcie z nábytkových reťazcov. Projekt 100ks funguje v Českej republike aj na Slovensku ako vstupenka do sveta súčasného umenia.

Na 100ks.sk nájdete cenovo dostupné umelecké výtlačky od 120 € do 280 €, vytvorené v najvyššej možnej kvalite, s možnosťou zakúpiť si ich aj zarámované. Kolekcie vznikajú každý mesiac a pri vybraných dielach sú v ponuke aj originály, ktorých hodnota je však oveľa vyššia.


Uľahčite si orientáciu na súčasnej umeleckej scéne a vstúpte do sveta umenia. 100ks.sk je pre všetkých, ktorí niekedy uvažovali o tom, že by si mohli zaobstarať skutočné umenie, ale nevedeli, kde začať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: FeedIT
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies