Najfarebnejšie dedinky na svete

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 23:39 • 2 min
Najfarebnejšie dedinky na svete

Všetkými farbami dúhy hýri jedna zo štvrtí indonézskeho mesta Malang Jodipan. Bývala v tak zlom stave, že vláda chcela všetkých obyvateľov vysťahovať.

slovakia

left justify in out

Keď sa ale skupina študentov rozhodla domy doslova vyfarbiť, nielenže tým štvrť zachránila, ale ešte jej pomohla stať sa turistickou atrakciou, uviedla agentúra Newsflare.

 

Malang, ktorý je druhým najväčším mestom provincie Východná Jáva, pre mnohých býva východiskovým bodom k vulkánu Bromo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piknik parek-parekan penting happy #malangmegilan #malangkotahiburan #malangkotadingin #malangjodipan

Príspevok, ktorý zdieľa fian (@alfiansyah027),

 

Od roku 2016 majú ale turisti o jeden dôvod viac, prečo si prejsť aj samotné mesto - farbami hýriacu štvrť Jodipan. Ešte pred niekoľkými rokmi to vyzeralo, že jej obyvatelia budú musieť opustiť svoje domovy, zakročiť sa ale rozhodli študenti z miestnej univerzity.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I am moved. . #malangjodipan #malanghits #malangkota #yoikimalang #visitmalang

Príspevok, ktorý zdieľa نوفي فيبريانتي (@novifebrianti05),

 

Požiadali o pomoc lokálneho predajcu farieb, ktorý sa rozhodol ich projekt podporiť. Ruku k dielu priložili aj miestni umelci a všetci spoločnými silami premenili škaredé budovy v pestrofarebnú štvrť, pre ktorú sa vžil názov Dúhová dedina. Tá čoskoro upútala turistov, ktorí často prechádzali po priľahlom moste. Fotografie obleteli sociálne siete a pritiahli pozornosť ďalších zvedavcov.

 

 

Inšpirovaní úspechom Dúhovej dediny sa obyvatelia na opačnej strane mosta, ktorý štvrť delí, rozhodli, že si domy tiež vyfarbia. Pred rokom v apríli sa preto ďalšia časť Malangu sfarbila, tentoraz celá do modra. Rovnako ako Jodipan je lokalita plná nástenných malieb alebo rôznych umeleckých objektov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zvyšujúci sa počet turistov miestnym obyvateľom dopomohol k lepšiemu životu. Mnohí totiž začali predávať suveníry, jedlo či pitie. Spoplatnený je i samotný vstup do dediny, aj keď sa jedná v prepočte iba o cca 50 centov. Projekt pomohol tiež zvýšiť povedomie o chudobe, v ktorej mnoho obyvateľov Indonézie žije.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona