Centrum ekovýchovy na Kamzíku bude patriť v nedeľu Festivalu včiel

NETKY.SK • 1 Október 2023, 08:00 • 2 min
Centrum ekovýchovy na Kamzíku bude patriť v nedeľu Festivalu včiel

Centrum ekovýchovy na Kamzíku v Bratislave bude v nedeľu 1. 10. od 13:00 hod patriť včelám a včelárstvu. Mestské lesy v spolupráci s bratislavskými včelármi a Slovenským zväzom včelárov organizujú Festival včiel.

slovakia

left justify in out

Mestské lesy majú včelárstvo vo svojej činnosti od roku 2015, v súčasnosti majú dve včelnice. Jedným z cieľov bol návrat včelstva do lesov, a tým aj udržanie ekologickej rovnováhy prostredníctvom opeľovania rastlín.

"Lesné prostredie je totiž pre včely pôvodným a prirodzeným domovom, nakoľko sú v ňom bohaté zdroje peľu, nektáru a medovice," vysvetľujú. Prítomnosť včiel v lesoch zvyšuje množstvo semien napríklad buka, duba, javora či agátu a zároveň sa so zvýšenou činnosťou opeľovania zvyšuje aj biodiverzita lesa.

Mestské lesy zároveň zdôrazňujú aj dôležitosť ekologickej výchovy, ktorá má zvýšiť povedomie ľudí o dôležitosti a nenahraditeľnosti hmyzu vo svete. Aj na takéto vzdelávacie aktivity sa zameriava program festivalu v nedeľu popoludní. Pripravená bude prednáška, beseda so včelármi či premietanie krátkeho filmu zo života včiel. Popri náučných a vzdelávacích aktivitách nebude chýbať ani ukážka úľov a včelárskeho náradia, hmyzích hotelov či výroba sviečok. Naplánovaná je tiež súťaž o najlepší med a medovinu spojená s ochutnávkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Slovenský zväz včelárov , Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies