25 rokov na scéne, nové vinylové platne a špeciálny koncert – to je kapela Nocadeň! Pozrite si exkluzívne rozhovory s jej členmi.

NETKY.SK • 15 Marec 2023, 09:30 • 2 min
25 rokov na scéne, nové vinylové platne a špeciálny koncert – to je kapela Nocadeň! Pozrite si exkluzívne rozhovory s jej členmi.

Kultovú skupinu Nocadeň založili v roku 1997 bratia Rasťo a Róbert Kopinovci a už štvrťstoročie je jednou z najvýraznejších slovenských kapiel. Obaja bratia Netkám v exkluzívnom rozhovore povedali, ako oslávia výročie aj to, či sa v kapele hádajú. Spevák, skladateľ a textár Rasťo Kopina prezradil, aké má hudobné vzory a prečo by chcel byť Mickom Jaggerom!

slovakia

left justify in out

Skupina Nocadeň je charakteristická svojím nadčasovým a nezameniteľným skladateľským rukopisom, ktorý je jej poznávacím znamením. Nocadeň svoj vznik datujú na deň svojej prvej skúšky 25. decembra 1997. 

 

Už ako malí sme snívali o kapelách, ale koncert U2 bol taký špúšťač toho všetkého. A po ňom sme si povedali, že nás už nič nezastaví. A že vytvoríme vážnu, skutočnú kapelu, ktorá bude vydávať albumy, ktorá bude raz slávna a ktorá bude mať fanúšikov. Energia z toho koncertu U2 sa nás držala veľmi dlho  a z toho náboja, ktorý sme tam dostali, sme čerpali aj na prvé tri albumy. Vtedy sme si definitívne povedali, že toto bude naša životná cesta,“ prezradil detaily vzniku kapely Rasťo Kopina.

 

 

img

 

Kapela aktuálne oslavuje 25 rokov na hudobnej scéne a pokračuje vo vydávaní vinylových reedícii svojich albumov. Po LP Auróra (2021) a Nestrieľajte do labutí (2022) prichádza na rad album Pozemskí astronauti z roku 2015 plný veľkých hitov. Skladby Havran, V nás a Papierové kone sa v čase svojho vydania postarali o skvelý comeback kapely na výslnie.

 

Tá skladba spustila doslova uragán. Vďaka nej sme odrazu boli opäť v celoplošných rádiách, prebudila našich skalných, ale aj nových fanúšikov a my sme dostali krídla. Havran nás znova naučil lietať a užívať si prítomný okamih. Album sa výborne predával, nasledovalo beznádejne vypredané turné, ďalší albumový singel V nás kopíroval, dokonca v niečom aj prekonal, rádiový úspech Havrana a my sme sa definitívne ubezpečili v tom, že bolo správne nevzdať to,“ vysvetľuje líder kapely Rasťo Kopina.

 

img

 

Na obale albumu Pozemskí astronauti je fotografia dcéry lídra kapely, ktorá medzitým dospela.

 

Keď sme pripravovali ten album, tak som túto myšlienku nosil dlho v hlave.  Vtedy mala Nina 10 rokov a pristupovala k tomu s úplnou ľahkosťou. Teraz je už vo veku, kedy dievčatá trochu viac rozmýšľajú nad tým, čo robia. Má 18 rokov a už by som ju na to nenahovoril,“ s úsmevom prezradil Rasťo.

 

img

 

 

Štvrťstoročie svojho fungovania, počas ktorého skupina vydala sedem úspešných štúdioviek, dve výberovky a jeden koncertný album, oslávia Nocadeň na špeciálnom koncerte v Bratislave.

Keďže pôjde o narodeninový koncert k nášmu výročiu, budeme sa snažiť namiešať setlist tak, aby tam bolo zastúpené každé obdobie našej kariéry. Koncert bude v krásnom prostredí Stars Auditoria v Bratislave. Boli sme sa tam pozrieť a myslím si, že aj ľuďom sa bude páčiť. Máme široké spektrum fanúšikov, niektorí chcú byť pod pódiom a užiť si koncert zblízka. A sú aj takí, ktorí si to chcú vypočuť v pohodlí v kresielku,“ dodáva spevák.

 

Nenechajte si ujsť kultovú kapelu naživo už 27. mája v bratislavskom Stars Audiotoriu. Vstupenky na koncert 25 rokov Nocadeň si môžete kúpiť v tu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies