V susednom Česku uvažujú o zavedení digitálnej dane

NETKY.SK • 18 Február 2019, 15:18 • 2 min
V susednom Česku uvažujú o zavedení digitálnej dane

PRAHA - Česká vládna koalícia uvažuje o zavedení digitálnej dane pre veľké internetové spoločnosti. Tým by podľa plánu ministerstva financií mohla pritiecť miliarda korún do rozpočtu. Daň by platili firmy ako Google, Facebook, Apple či Amazon. Vládu podľa portálu televízneho spravodajského kanálu ČT 24 inšpiruje príklad Rakúska, ktoré oznámilo zavedenie novej dane koncom minulého roku. Firmy tam majú platiť 3 % zo sumy, ktorú získajú z internetovej reklamy.

slovakia

left justify in out

"Všímam si to, čo sa deje v rámci Európy. Všímam si debaty, ktoré sa týkajú digitálnej dane. Všímam si to, že susedné Rakúsko prijalo digitálnu daň,"uviedla ministerka financií Alena Schillerová.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cestou na jednání se zástupci zaměstnanců @financnisprava.cr 😊

Príspevok, ktorý zdieľa Alena Schillerova (@alenaschillerova),

 

Digitálnou daňou by chcela ministerka získať do rozpočtu necelú miliardu Kč (38,89 milióna eur). Spolu s vyšším zdanením tabaku, tvrdého alkoholu a hazardu majú tieto príjmy zlepšiť rozpočet na rok 2020.

 

img

 

"V reklame na internete, na sociálnych sieťach, sa točia obrovské peniaze, a je treba nastaviť pravidlá. Z tohto pohľadu je tá rakúska cesta správna a ja si myslím, že by sme sa mali pridať," uviedol podpredseda ČSSD a podpredseda rozpočtového výboru Poslaneckej snemovne ČR Roman Onderka.

 

So zámerom ministerky financií súhlasia aj niektoré opozičné strany. Zástancovia novej dane tvrdia, že veľké globálne internetové spoločnosti platia v krajinách, v ktorých pôsobia, podstatne nižšie dane, než ich miestna konkurencia.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies