Starostovia obcí vyzývajú Ministerstvo životného prostredia na komunikáciu o zonáciách národných parkov

NETKY.SK • 24 Jún 2023, 17:00 • 2 min
Starostovia obcí vyzývajú Ministerstvo životného prostredia na komunikáciu o zonáciách národných parkov

BRATISLAVA - Starostovia obcí vyzývajú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, aby s nimi začalo komunikovať o pripravovaných zonáciách národných parkov. Neviedlo s nimi dialóg a neakceptovalo ich pripomienky k tvorbe zonácií.

slovakia

left justify in out

Starostovia obcí vyzývajú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, aby s nimi začalo komunikovať o pripravovaných zonáciách národných parkov. Neviedlo s nimi dialóg a neakceptovalo ich pripomienky k tvorbe zonácií. Na tlačovej konferencii Združenia miesta a obcí Slovenska to uviedol primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda.

 

Zároveň tvrdí, že samosprávy nie sú proti lesným a národným parkom a podporia zmysluplnú zonáciu. Zonácia bude mať podľa Mihaldu dosah na znižovanie zamestnanosti a spôsobí výpadok na daniach samospráv. Taktiež poukazuje na to, že mnoho ľudí vykuruje drevom. Po zonácii nebudú môcť píliť drevo, budú musieť byť zásobovaní z iných regiónov a cena dreva tak bude vyššia. Zonácia národného parku Veľká Fatra bola "šitá horúcou ihlou" a neprebehla diskusia s odborníkmi z lesníctva či poľnohospodárstva. "Prijímame zonáciu národného parku, ale až po podmienkach, že budú s nami komunikovať a že budú zapracované nielen naše pripomienky, ale aj pripomienky odbornej verejnosti," povedala starostka obce Liptovské Revúce Jana Šimová s tým, že téma zonácie polarizuje spoločnosť.

 

img

zonácia národných parkov, ktorú predstavilo MŽP ešte minulý rok

 

Spôsob, aký zvolilo ministerstvo životného prostredia pri tvorbe zonácií, nie je podľa starostu obce Podhradie Miroslava Jánošíka v súlade so správou pozemkov ich vlastníkmi. "My chceme ochranu. Vážime si, čo tam máme, ale chceme na nej spolupracovať spoločne s odborníkmi z ochrany prírody, poľnohospodármi a lesmi," poznamenal. Poukázal na niekoľko "zaražajúcich príkladov" z programu zonácie a starostlivosti o národný park. "Sme ľudia žijúci v regióne. My vieme, čo nás najviac trápi, aký dosah to môže mať a veľakrát vieme pomôcť vyriešiť problematiku, ktorá je šitá horúcou ihlou," skonštatoval Mihalda. Zároveň poznamenal, že im ide o zachovanie národných parkov, rozumné hospodárenie a šetrenie prírody. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies