Severná Kórea prerušila diplomatické vzťahy s Malajziou

NETKY.SK • 19 Marec 2021, 14:13 • 2 min
Severná Kórea prerušila diplomatické vzťahy s Malajziou

KĽDR - Podľa Severnej Kórei spáchala Malajzia neospravedlniteľný zločin. Severná Kórea chce, aby za to zaplatili aj Američania.

slovakia

left justify in out

K prerušeniu diplomatických vzťahov medzi Severnou Kóreou došlo z dôvodu vydania jej občana do USA na základe obvinení z prania špinavých peňazí. 

 

img

 

Vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí KĽDR obsahuje informáciu, že 17. marca malajzijské úrady "spáchali neospravedlniteľný zločin  núteného vydania nevinného severokórejského občana do Spojených štátov".

 

img

 

Zaznelo varovanie Severnej Kórei adresované USA, že za obžalovanie jej občana "zaplatí"KĽDR označilo tento krok malajzijskej vlády  za "nepriateľský čin" a výsledok "podriadenosti tlaku USA".

 

Koho Malajzia vydala Američanom?

Severokórejské vyhlásenie neobsahovalo meno vydaného občana, ale začiatkom marca najvyšší malajzijský súd rozhodol, že môže byť vydaný severokórejský muž Mun Chol Myong.

 

img

 

Mun žil v Malajzii desať rokov, a bol uväznený v máji 2019 po tom, čo americké úrady požiadali o jeho vydanie. Malajzijská vláda žiadosť schválila, Mun však ponuku odmietol, a odvolal sa.

 

Vo svojom čestnom vyhlásení poprel obvinenia USA, že sa podieľal na dodávaní zakázaného luxusného tovaru zo Singapuru do Severnej Kórey v rozpore so sankciami OSN pri práci v tomto mestskom štáte predtým, ako sa v roku 2008 presťahoval do Malajzie.

 

Poprel, že by pral finančné prostriedky prostredníctvom krycích spoločností a že vydal podvodné dokumenty na podporu nezákonných zásielok do svojej krajiny. Vo svojom čestnom vyhlásení uviedol, že sa stal obeťou „politicky motivovanej“ žiadosti o vydanie, ktorá bola zameraná na nátlak na Severnú Kóreu ohľadom jej raketového programu.

 

 

Narušenie bilaterálnych vzťahov

Kroky Malajzie tak zničili „celý základ bilaterálnych vzťahov založený na rešpektovaní zvrchovanosti“, píše sa vo vyhlásení. Malajzijské ministerstvo zahraničných vecí v piatkovom vyhlásení uviedlo, že „hlboko ľutuje“ rozhodnutie Severnej Kórey.

 

Mohlo by vás zaujímať: Severná Kórea má v úmysle rozvíjať vzťahy s Ruskom a Čínou.

 

„Malajzia odsudzuje rozhodnutie ako neprívetivé a nekonštruktívne, nerešpektuje ducha vzájomného rešpektu a dobrých susedských vzťahov medzi členmi medzinárodného spoločenstva,“ uviedlo ministerstvo.

 

Dodala, že rozhodnutie bolo „zjavne neopodstatnené, neprimerané a určite rušivé v záujme podpory mieru, stability a prosperity nášho regiónu“.

 

Ministerstvo obhajovalo vydanie Muna s tým, že k tomu došlo až po ukončení riadneho zákonného procesu, a vyčítalo Severnej Kórei, že na ňu vyvíjala nátlak, aby v prípade zasiahla. Informoval portál aljazeera.com.

 

img

 

USA po konzultácii so svojimi spojencami prehodnocujú svoju severokórejskú politiku. Americký minister zahraničia Antony Blinken vo štvrtok uviedol, že proces bude ukončený v najbližších týždňoch.

 

 

Prečítajte si tiež: Kim Čong-un sa vymenoval za generálneho tajomníka vládnucej strany. Zároveň predstavil ambiciózny hospodársky plán krajiny

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies