Rusko zakáže vývoz slnečnicových semien

NETKY.SK • 31 Marec 2022, 18:06 • 2 min
Rusko zakáže vývoz slnečnicových semien

MOSKVA – Rusko zakáže od apríla vývoz slnečnicových semien a zároveň zavedie kvóty na vývoz slnečnicového oleja. Cieľom je zabrániť nedostatku a zmierniť tlak na ceny na domácom trhu. Uviedlo to vo štvrtok ruské ministerstvo pôdohospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Zákaz exportu slnečnicových semien vstupuje do platnosti v piatok 1. apríla, pričom bude platiť do konca augusta. Rusko, ktoré je spolu s Ukrajinou najväčším producentom slnečnicového oleja na svete, zároveň od 15. apríla začne uplatňovať vývozné kvóty na slnečnicový olej, a to v objeme 1,5 milióna ton. Aj v tomto prípade budú kvóty platiť do 31. augusta.

 

img

 

Ministerstvo už minulý týždeň informovalo, že Moskva by mohla zaviesť vývozné kvóty na slnečnicový olej, aby „udržala stabilitu dodávok na domácom trhu“. Rusko musí v súčasnosti riešiť otázku zabezpečenia domáceho potravinového trhu, keďže sankcie západných štátov za inváziu na Ukrajinu sa dotkli aj tohto sektora a spôsobili odchod veľkého počtu potravinárskych firiem.

 

Možno vás zaujme: Na Slovensku máme vyše 660 000 ľudí, ktorí čelia chudobe, uviedla prezidentka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona