Vo veku 76 rokov zomrela britská herečka a speváčka Jane Birkinová

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 20:00 • 2 min
Vo veku 76 rokov zomrela britská herečka a speváčka Jane Birkinová

PARÍŽ - Vo veku 76 rokov zomrela britská herečka, režisérka a speváčka Jane Birkinová, ktorá sa preslávila najmä na francúzskej kultúrnej scéne. Ako píše denník Le Parisien, Birkinovú našli v nedeľu 16. júla bez známok života v jej parížskom byte.

slovakia

left justify in out

Jane Birkinová má na svojom konte päťdesiatku filmov a 20 albumov vrátane živých nahrávok. Počas 70. rokov mala status femme fatale a sexsymbol. Hviezda narodená v Londýne bola známa svojím módnym štýlom a hudobným a romantickým vzťahom s francúzskym šansoniérom a búrlivákom Sergeom Gainsbourgom. K ich piesňam patril vášnivý duet Je taime moi non plus (1969), ktorého vysielanie zakázali vo viacerých krajinách, v Británii sa však napriek cudziemu jazyku dostal na vrchol hudobného rebríčka.

V čase, keď bola s Gainsbourgom, inšpirovala neskôr známu Birkin tašku francúzskym luxusným domom Hermes, potom, čo ju riaditeľ Jean-Louis Dumas videl zápasiť s jej kabelkou počas letu do Londýna, rozsypajúc jej obsah na podlahu.

Žila vo svojom "adoptovanom" Francúzsku od konca 60. rokov a okrem svojho spievania a rolí v desiatkach filmov bola populárnou postavou aj pre svoju vrelú povahu a neústupčivý boj za práva žien a LGBT menšiny.


"Najparížanejší Angličan nás opustil," povedala starostka Paríža Anne Hidalgová. "Nikdy nezabudneme na jej piesne, jej smiech a jej neporovnateľný prízvuk, ktorý nás vždy sprevádzal," dodala Hidalgová.



Jane Mallory Birkinová sa narodila v Londýne v decembri 1946, dcéra britskej herečky Judy Campbellovej a veliteľa kráľovského námorníctva Davida Birkina. Po prvýkrát vystúpila na pódium vo veku 17 rokov a potom neskôr sa objavila v muzikále "Passion Flower Hotel" z roku 1965 od dirigenta a skladateľa Johna Barryho,  ktorého si krátko na to aj vzala. Manželstvo sa skončilo koncom 60. rokov.

Práve vo Francúzsku sa neskôr stala naozaj slávnou, rovnako ako kvôli jej milostnej afére s utrápenou národnou hviezdou Gainsbourgom, ako aj kvôli jej "tomboy" štýlu a milému britskému prízvuku. Keď hovorila po francúzsky, tak podľa niektorých, si tento svoj typický britský prízvuk vo francúzštine pestovala úmyselne.

V roku 2002 napísala vlastný album "Arabesque" a v roku 2009 vydala zbierku živých nahrávok "Jane at the Palace". "Je nepredstaviteľné žiť vo svete bez vás," povedal francúzsky spevák Etienne Daho, ktorý produkoval a skladal Birkinovej posledný album v roku 2020.

 

Zanechala po sebe dve dcéry, speváčku a herečku Charlotte, narodená v 1971, a Lou Doillon, tiež herečka, narodená v roku 1982. Taktiež mala aj dcéru Kate, ktorá sa narodila v roku 1967 a tragicky zomrela v roku 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Pravda, Reuters, Wikipedia / Marek Nemček Foto: NPR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies