Šándor: Polícia ČR doplatila na úsporné opatrenia predchádzajúcich vlád

NETKY.SK • 1 Marec 2015, 13:31 • 2 min
Šándor: Polícia ČR doplatila na úsporné opatrenia predchádzajúcich vlád

BRATISLAVA - Stav českej polície je taký, aký ju chcela mať politická elita Českej republiky. Polícia doplatila na množstvo úsporných opatrení predchádzajúcich vlád, keď sa z nej stala rozpočtová rezerva. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol český bezpečnostný poradca Andor Šándor.

slovakia

left justify in out

Ako priblížil, policajti málo cvičia, majú málo zbraní, polícia je podfinancovaná a nemá dostatočný počet ľudí. Upozornil, že pokiaľ nebude perspektívnym zamestnaním pre mladých ľudí, tak si bude musieť vystačiť iba s tými, ktorí sa do nej dobrovoľne hlásia, a nebude si môcť vyberať.
      

Šándor však odmietol kritiku nedostatočného zásahu hliadky z Uherského Brodu, kde 63-ročný útočník v reštaurácii Družba zastrelil tento týždeň ôsmich ľudí. Dodal, že riešenie, ktoré zodpovedalo policajtom miestneho obvodného oddelenia, bolo na úrovni. Čakať zásah ako z hollywoodskych filmov je podľa neho mylné.
      

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar poznamenal, že prípad v Uherskom Brode nebol typickým incidentom aktívneho strelca. Podotkol, že vyhodnotiť správne situáciu či a kedy zakročiť, nebolo celom jednoduché. Pripomenul, že až po ukončení vyšetrovania postupu polície bude možné robiť nejaké závery, či polícia zasiahla správne alebo nie.
      

V tejto súvislosti poukázal na to, že na krajských riaditeľstvách fungujú pohotovostné policajné útvary a okrem toho celorepublikový útvar osobitného určenia, ktorý je špecializovaný na boj proti teroristom. Do Uherského Brodu musela prísť zásahová jednotka z Brna, keďže Zlínsky kraj takú nemá. Presun 15 policajných špecialistov v štyroch autách po trase dlhej 90 kilometrov trval od nahlásenia 66 minút.
      

Šándor vyvrátil skreslenú predstavu ľudí o tom, že po prípade v Uherskom Brode už bude polícia schopná v 100 percentách prípadov zasiahnuť tak, aby ochránila ľudí. "V takom svete nežijeme," zdôraznil s tým, že aj pre zhoršujúcu sa ekonomickú či sociálnu situáciu bude narastať počet "vyšinutých" ľudí podobne, ako to bolo v Uherskom Brode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies