Vedci zaznamenali najväčšiu slnečnú erupciu za takmer 2 desaťročia. Zem by tentoraz mala byť mimo cesty +VIDEO

NETKY.SK • 16 Máj 2024, 18:35 • 2 min
Vedci zaznamenali najväčšiu slnečnú erupciu za takmer 2 desaťročia. Zem by tentoraz mala byť mimo cesty +VIDEO

LOS ANGELES - Slnko vyžarovalo svoju silnú slnečnú erupciu s vrcholom v stredu o 10:38 východného času, podľa NASA Solar Dynamics Observatory.

slovakia

left justify in out

Slnko vyprodukovalo v utorok najväčšiu erupciu za takmer dve desaťročia, len niekoľko dní po tom, čo Zem zasiahli silné slnečné búrky a vytvorili oslňujúce polárne žiare na nezvyklých miestach.

"Ešte nie je hotovo!" oznámil Národný úrad pre oceán a atmosféru v aktualizácii.

Je to najväčšia erupcia tohto 11-ročného slnečného cyklu, ktorý sa podľa NOAA blíži k svojmu vrcholu. Dobrou správou je, že Zem by tentoraz mala byť mimo palebnej línie, pretože erupcia vybuchla na časti Slnka, ktorá sa otáčala od Zeme.

Solar Dynamics Observatory NASA zachytilo jasný záblesk röntgenovej erupcie. Bola najsilnejšia od roku 2005, hodnotená na stupnici pre tieto erupcie ako X8,7. Bryan Brasher z NOAA's Space Weather Prediction Center v Boulder, Colorado povedal, že to môže byť ešte silnejšie, keď vedci nazhromažďujú údaje z iných zdrojov.

Teraz nasleduje takmer týždeň erupcií a hromadných výronov koronálnej plazmy, ktoré hrozili narušením energie a komunikácie na Zemi a na obežnej dráhe. Zdá sa, že vyvrhnutie spojené s utorňajšou erupciou bolo nasmerované preč z našej planéty, hoci analýza ešte prebieha, poznamenal Brasher.

NASA uviedla, že víkendová geomagnetická búrka spôsobila, že jeden z jej environmentálnych satelitov sa nečakane otočil z dôvodu zníženej nadmorskej výšky z kozmického počasia a prešiel do ochrannej hibernácie známej ako bezpečný režim. A na Medzinárodnej vesmírnej stanici bolo siedmim astronautom odporučené, aby zostali v oblastiach so silným tienením proti žiareniu. Posádke podľa NASA nikdy nehrozilo žiadne nebezpečenstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, AP News, Foto: AP News / NASA / SDO
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies