So zeleným zákalom prichádza ročne do žilinskej nemocnice vyše tisíc pacientov

NETKY.SK • 19 Marec 2023, 14:30 • 2 min
So zeleným zákalom prichádza ročne do žilinskej nemocnice vyše tisíc pacientov

Žilina - V špecializovanej očnej ambulancii Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline pomôžu ročne viac ako tisícke pacientov s glaukómom, nazývaného aj zelený zákal.

slovakia

left justify in out

Približne štvrtina si vyžaduje špecializovanú liečbu laserom alebo mikrochirurgický zákrok. TASR o tom informovala hovorkyňa žilinskej fakultnej nemocnice Lenka Záteková. Najväčšia skupina glaukómových pacientov trpí podľa oftalmologičky FNsP Kataríny Mojákovej zeleným zákalom s takzvaným otvoreným uhlom. V oku sa môže vyvíjať niekoľko rokov bez toho, aby sa ukázali akékoľvek zdravotné problémy alebo prejavy. "Pacient ochorenie má, ale relatívne ho nič netrápi. Prvé klinické príznaky sa môžu objaviť až vo fáze, keď je zrakový nerv poškodený už na 40 percent. Dôležité sú preto preventívne očné prehliadky, kedy dokáže oftalmológ zachytiť ochorenie v ranom štádiu," uviedla Mojáková. Zdôraznila, že zelený zákal sa nedá úplne vyliečiť. "Glaukóm je veľmi dobre diagnostikovateľný, ak sa pacient podrobí potrebným vyšetreniam, ochorenie potom môžeme začať liečiť a zastabilizovať, aby sa stav minimálne ďalej nezhoršoval," doplnila očná lekárka. Hlavným rizikovým faktorom vzniku zeleného zákalu je vysoký vnútroočný tlak vedúci k zmenám na zrakovom nerve. Ochorenie sa vyskytuje u všetkých vekových skupín. Najohrozenejšími sú ľudia po štyridsiatke, pacienti s rodinnou anamnézou, so zvýšeným vnútroočným tlakom, cukrovkou, cievnymi ťažkosťami či fajčiari. Pri neliečení môže viesť k výpadku zorného poľa a úplnému oslepnutiu. Primár oddelenia oftalmológie Michal Štubňa priblížil, že pacientom pomáha profesionálny tím odborníkov s najmodernejším prístrojovým vybavením. "Na liečbu glaukómu robíme všetky typy laserových výkonov, bazálnu iridotómiu, selektívnu laserovú trabekuloplastiku a ako jediní v regióne poskytujeme aj cyklofotokoaguláciu a dioretinopexiu," informoval s tým, že terapiu laserom absolvuje okolo 200 pacientov, ďalších 20 musí podstúpiť mikrochirurgickú operáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona