Etiópia vysadí 6,5 miliardy sadeníc, aby obmedzila dezertifikáciu

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 16:05 • 2 min
Etiópia vysadí 6,5 miliardy sadeníc, aby obmedzila dezertifikáciu

ADDIS ABEBA - Etiópska vláda oznámila plány vysadiť 6,5 miliardy sadeníc počas nadchádzajúceho etiópskeho obdobia dažďov, ako súčasť úsilia krajiny bojovať proti dezertifikácii a riešiť klimatické zmeny.

slovakia

left justify in out

Etiópske ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že výsadba 6,5 ​​miliardy sadeníc bude prebiehať hlavne od júna do septembra, čo je súčasťou ambicióznej etiópskej kampane Green Legacy, informovala v utorok štátna spoločnosť Fana Broadcasting Corporate.

Podľa ministerstva sa sadenice v súčasnosti pestujú v 132 144 škôlkach po celej východoafrickej krajine.

Fanose Mekonnen, vedúci oddelenia rozvoja, ochrany a využívania prírodných zdrojov na ministerstve, uviedol, že v celej krajine v súčasnosti prebiehajú prípravné práce.

Podľa ministerstva asi 60 percent sadeníc budú viacúčelové sadenice ovocných stromov, čo bude mať dvojaký význam, a to čoskoro zvýšiť potravinovú bezpečnosť a komerčné účely Etiópie.

Ministerstvo uviedlo, že v súčasnosti v celej krajine prebiehajú rôzne práce na realizáciu tohtoročných ambícií v oblasti výsadby stromov. Takéto úsilie zahŕňa integrované mapovanie oblastí na prípravu vhodných miest na výsadbu, rozvoj povodí, kde sa budú sadenice vysádzať, ako aj práce na ochranu pôdy a vody.

Ministerstvo medzitým vyzvalo poľnohospodárskych odborníkov, farmárov, ako aj širokú verejnosť, aby spolupracovali s pokračujúcim celoštátnym úsilím o realizáciu národného cieľa.

Etiópia sa snaží vytvoriť zelenú ekonomiku s nižšími strednými príjmami, pričom vládna iniciatíva v oblasti výsadby stromov naberá v posledných rokoch na významnej dynamike.

Kampaň Green Legacy, ktorá sa začala asi pred šiestimi rokmi, je iniciatíva navrhnutá etiópskym premiérom Abiy Ahmedom, ktorej cieľom je obnoviť vyčerpané lesy Etiópie a bojovať proti dezertifikácii.

Odborníci pripisujú zvyšujúce sa nepriaznivé účinky klimatických zmien v Etiópii eskalácii tempa odlesňovania. Počas niekoľkých posledných desaťročí bola druhá najľudnatejšia krajina Afriky svedkom významnej straty svojho kedysi bohatého lesného porastu.

Podľa Etiopskej agentúry pre ochranu životného prostredia (EEPA) Etiópia zodpovedá len za približne 0,04 percenta globálnych emisií skleníkových plynov. Krajina je však veľmi zraniteľná voči dopadom zmeny klímy, hlavne kvôli svojmu poľnohospodárstvu závislom od dažďov a prírodných zdrojov, ako aj jej relatívne obmedzenej adaptačnej kapacite.

Getahun Garedew, generálny riaditeľ EEPA, nedávno v rozhovore pre agentúru Xinhua povedal, že východoafrická krajina čelí náporu klimatických zmien a potrebuje urýchlene vybudovať schopnosť odolnosti voči zmene klímy.

Generálny riaditeľ poznamenal, že keďže nepriaznivé účinky zmeny klímy pretrvávajú, silné dažde, záplavy a erózia pôdy ohrozujú mestskú aj vidiecku infraštruktúru, najmä pre zraniteľnú časť etiópskeho obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Michael Tewelde
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies