V košickej botanickej záhrade sa opäť koná výstava o včelárstve

NETKY.SK • 5 November 2022, 15:30 • 2 min
V košickej botanickej záhrade sa opäť koná výstava o včelárstve

KOŠICE - Poslednou tohtoročnou výstavou v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach je výstava s názvom Včelárstvo.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová, koná sa po viacročnej prestávke. Jej návštevníci sa budú môcť oboznámiť s rôznymi včelárskymi pomôckami, historickými nástrojmi využívanými pri včelárení, ale aj modernými pomôckami a najnovšími úľmi. "Najväčším lákadlom najmä pre detských návštevníkov bude špeciálny úľ s presklenou stenou, v ktorom bude možné pozorovať živé včelstvo," uviedla. Záujemcovia sa tiež budú môcť priučiť práci s včelím voskom a vyrobiť si vlastnú sviečku alebo vianočnú ozdobu. Počas výstavy budú k dispozícii členovia Asociácie včelárov Slovenska, ktorí zabezpečia poradenskú činnosť i predaj produktov. Budúci víkend (12. – 13. 11.) budú svoju prácu prezentovať viacerí výrobcovia včelárskych pomôcok a úľov i predajcovia produktov. Zároveň sa uskutoční dielnička pečenia a zdobenia medovníkov a pripravené budú i prednášky pre včelárov aj laickú verejnosť. Jednou z tém budú napríklad krajinárske opatrenia inšpirované prírodou so zameraním na podporu včely medonosnej a iných opeľovačov. Podľa vedúceho Oddelenia okrasnej a úžitkovej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Roberta Gregoreka je v čase klimatických zmien, úpadku biodiverzity a vymierania hmyzu potrebné uvedomiť si hroziace dôsledky aktuálneho vývoja. Pripomína, že je užitočné zdieľať skúsenosti medzi odborníkmi z rôznych oblastí, ktorých spoločné úsilie môže prispieť k náprave narušeného životného prostredia. Výstava v botanickej záhrade na Mánesovej ulici je verejnosti sprístupnená od piatka do 20. novembra, a to v časoch od 9.00 do 17.00 h. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona