Epidemiológ o omikrone na Slovensku. Vie o jednom riešení!

NETKY.SK • 15 December 2021, 07:57 • 2 min
Epidemiológ o omikrone na Slovensku. Vie o jednom riešení!

Čo môžeme očakávať od nového variantu omikron? Zareagoval jeden zo slovenských epidemiológov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vedecké štúdie podľa neho ukazujú, že očkovanie je jediným spôsobom, ako ukončiť pandémiu. "Keď sa pozrieme do nemocníc, očkovaní tvoria len malý zlomok pacientov. Epidémia však nie je na konci. Maximálne do mesiaca prejdeme na Slovensku z prostredia variantu delta do variantu omikron. Je asi tým najinfekčnejším variantom, ktorý bol detegovaný," vyjadril Pavelka. 

 

img

 

Skokový nárast prípadov

Takýto nárast zaznamenali napríklad v Dánsku. Počas týždňa to bolo z 59 na 703 prípadov. Dánsko je zaočkované na 75 %. Druhou krajinou je Veľká Británia. Štúdia z provincie z Juhoafrickej republiky (JAR) hovorí, že klinický priebeh omikronu je ľahší, no v JAR až 72 % obyvateľov prekonalo COVID-19 počas delta variantu. Na Slovensku je však prevalencia výrazne nižšia. 

 

img

 

"Preto nemôžeme používať Južnú Afriku ako príklad, porovnávame prostredie, kde je výrazne väčšia časť krajiny po prekonaní. Dánsko je nám príbuznejšie, a keď sa pozrieme na nákazy staršie ako 7 dní, tak zisťujeme, že 10 % prípadov nákazy omikronom skončilo v dánskych nemocniciach, čo je výrazne odlišný výsledok ako v JAR," dodal.

 

img

 

Existuje riešenie?

Podľa Pavelku a mnohých iných je riešením vakcinácia. "Vieme zvládnuť aj omikron variant. Tretia dávka mRNA vakcíny dokáže zvýšiť level imunity a zvýšiť ochranu, ktorá bude dostatočná na zvládnutie štvrtej vlny. V JAR vidíme, že omikron dosahuje zatiaľ malé čísla, ale v počte opätovných infekcií po prekonaní sme už na vrchole delta vlny. Ak som však prekonal COVID-19 v delta variante, som na 75 % chránený. Prekonanie alebo očkovanie majú v prostredí omikron variantu rovnaký efekt, ale očkovanie je oveľa bezpečnejšie."

 

Prečítajte si: WHO zverejnila znepokojujúcu správu o variante omikron



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies