Spojené štáty majú nového prezidenta, Joe Biden zložil slávnostnú prísahu

NETKY.SK • 20 Január 2021, 20:27 • 2 min
Spojené štáty majú nového prezidenta, Joe Biden zložil slávnostnú prísahu

WASHINGTON - Joe Biden zložil dnes slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických.

slovakia

left justify in out

Biden položil ruku na Bibliu patriacu do rodinného dedičstva od roku 1893. V minulosti na ňu prisahal dvakrát ako viceprezident USA v ére prezidenta Baracka Obamu (2009 - 2017), a sedemkrát ako senátor štátu Delaware.

 

Biden sa stal najstarším prezidentom USA
„Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov,“ povedal najstarší novozvolený prezident v histórii USA, už 78-ročný Biden, ktorému robila spoločnosť manželka a nová prvá dáma Jill.

 

img

Z Bidenových úst zazneli slová odhodlania urobiť Ameriku lepšou. Zdôraznil, že bude čeliť a zdolá každú prekážku.

 

„Bude si to však vyžadovať to najneuchopiteľnejšie zo všetkých vecí v demokracii - súdržnosť. Naše dejiny, viera a zdravý rozum nám ukážu cestu súdržnosti. Vpred nás povedie iba súdržnosť,“ poznamenal Biden, ktorý požiadal obyvateľov USA, aby k sebe boli ohľaduplnejší.

 

img

 

Prečítajte si tiež: 

 

Ceremoniál poznačila pandémia
Inauguráciu vo Washingtone naživo obyčajne sledujú tisícky ľudí, tento rok však Biden vzhľadom na pandemickú situáciu vyzval Američanov, aby do hlavného mesta z tohto dôvodu necestovali.

 

Práve pandémia predstavuje pre Bidena jednu z najväčších výziev, ktoré bude musieť zvládnuť, keďže USA sú koronavírusom najviac postihnutou krajinou na svete.

 

img

Po útoku podporovateľov Trumpa na Kapitol zo 6. januára, ktorý zanechal päť mŕtvych, úrady ešte viac sprísnili bezpečnostné podmienky inaugurácie.

 

Biden v súvislosti s tým podotkol, že demokracia je „vzácnosť“ a „neobčianska vojna“, ktorá proti sebe stavia červených a modrých (republikánov a demokratov, pozn.), „sa musí skončiť“.

„Demokracia je krehká a v tejto chvíli, priatelia, demokracia zvíťazila. Teraz, na tejto posvätnej pôde, kde sa len pred pár dňami násilie snažilo otriasť základmi Kapitolu, sa schádzame ako jeden národ, nedeliteľný Boh, aby sme uskutočnili mierový prenos moci tak, ako to máme už viac ako dve storočia,“ skonštatoval Biden.

 

 

Camala Hariis ako prvá viceprezidentka v histórii USA
Počas svojej úvodnej reči Biden upriamil pozornosť aj na Kamalu Harrisovú. Tá sa stala vôbec prvou viceprezidentkou v histórii USA.

 

„Nachádzame sa na mieste, kde sa pred 108 rokmi tisíce demonštrantov pokúsili zastaviť odvážne ženy bojujúce za volebné právo. Dnes sme svedkami prísahy prvej ženy v amerických dejinách na pozícii viceprezidentky. Nevravte mi, že sa veci nedajú zmeniť,“ poznamenal.

 



Inaugurácia amerického prezidenta sa podľa ústavy koná 20. januára. Stalo sa už zvykom, že na slávnostnom skladaní prísahy nového prezidenta sa zúčastňuje aj jeho predchodca.

 

Tento rok to však bolo iné, keďže dosluhujúci prezident Donald Trump oznámil, že sa na inaugurácii nezúčastní. Niekoľko hodín pred Bidenovou inauguráciou opustil Biely dom a stal sa tak prvým dosluhujúcim prezidentom od čias Andrewa Johnsona (1865 - 1869), ktorý nebol na inauguračnej slávnosti svojho nástupcu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako prebehne Bidenova inaugurácia? Slávnostný ceremoniál nepoznačila iba pandémia, ale aj Trump



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies