Lavrov: Blízky východ sa stal platformou pre experimenty

NETKY.SK • 4 Október 2019, 08:53 • 2 min
Lavrov: Blízky východ sa stal platformou pre experimenty

MOSKVA, RIA Novosti – Situácia na Blízkom východe priťahuje zvýšenú pozornosť. Región sa stal platformou pre bezohľadné politické experimenty, ktoré už priviedli k tragickým následkom. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý vystúpil na 16. výročnom zasadnutí medzinárodného diskusného klubu Valdai v Soči.

slovakia

left justify in out

„Blýzky východ je regiónom, kolískou mnohých civilizácií, svetových náboženstiev a samozrejme teraz, keď sa z neho stala platforma pre bezohľadné experimenty, ktoré viedli k tragickým následkom, táto téma je veľmi akútna“, poznamenal Lavrov.

 

Moskva považuje za mimoriadne dôležité zabrániť tomu, aby sa tento región stal „teroristickou rezerváciou“. „Toto je náš spoločný cieľ“, zdôraznil minister a poznamenal, že možnosť takého vývoja situácie je veľká.

 

Úsilie Ruska a niektorých ďalších krajín prinieslo výsledky vďaka dohodám, ktoré sa dosiahli v astaninskom formáte. Vláda a opozícia Sýrie vytvorili Ústavný výbor a Spojené štáty prejavujúc zdravý rozum privítali ho, hoci „skrz zaťaté zuby“, povedal Lavrov.

 

Avšak existujú problémy aj v iných krajinách. V Líbyi preto z dôvodu veľkého počtu externých účastníkov nie je možné začať proces udržateľného riešenia konfliktu. Bojovníci ISIS sú úzko prepojení s inými teroristickými skupinami v Afrike, čo ohrozuje bezpečnosť polovice kontinentu.

 

Lavrov tiež poznamenal, že americké záujmy na Blízkom východe sa zhodujú so zachovaním nestabilnej situácie v regióne. „Ak sa pozriete na americké intervenčné kampane, ich hlavným cieľom je prinútiť príslušné strany, aby konali tak, ako to považuje Washington za vhodné. A Washington zvyčajne považuje za potrebné alebo skôr za užitočné mať také turbulencie, ktoré pretrvávajú, pretože Spojené štáty sú ďaleko a tu sú ich základne. Vždy sa môžu pozrieť, kde je pre nich prospešné podporovať jednu alebo druhú stranu, kde tečie ropa, kde môžu získať plyn, kde predávať svoje zbrane“, uviedol minister.

 

Stretnutie Valdai Club sa koná od 30. septembra do 3. októbra, na ktorom sa zúčastňuje 143 odborníkov z 37 krajín. Ako už uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharová, „v posledných rokoch sa úloha Ruska v mnohých regiónoch, zjednotených širokým pojmom „Východ“, bez preháňania stala kľúčovou, čo prirodzené spôsobuje zvýšený záujem zahraničných partnerov a odbornej komunity“.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies