Problémy bánk sa môžu preliať do nebankového finančného sektora - varuje Medzinárodný menový fond

NETKY.SK • 5 Apríl 2023, 17:00 • 2 min
Problémy bánk sa môžu preliať do nebankového finančného sektora - varuje Medzinárodný menový fond

Washington - Nedávne problémy bánk v Spojených štátoch a Európe by sa mohli rozšíriť aj na kľúčové nebankové inštitúcie, ako sú penzijné fondy, čo by ešte viac skomplikovalo boj centrálnych bánk proti vysokej inflácii.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok varoval, že bankové riziká by sa v súvislosti s pokračujúcim sprísňovaním menovej politiky na celom svete mohli v najbližších mesiacoch zintenzívniť a zasiahnuť prepojený nebankový sektor, ktorý v súčasnosti spravuje takmer polovicu všetkých globálnych finančných aktív.  Centrálne banky na oboch stranách Atlantiku sa pohybujú na tenkom ľade, keď bojujú proti vysokej inflácii zvyšovaním úrokových sadzieb a zároveň sa snažia nevystupňovať otrasy v bankovom sektore vyvolané kolapsom banky Silicon Valley Bank (SVB). Kalifornská banka, ktorá poskytovala úvery technologickým firmám a startupom, sa v marci dostala pod silný tlak, keď prudký nárast úrokových sadzieb federálneho rezervného systému (Fed) výrazne znížil hodnotu jej portfólia vládnych dlhopisov a cenných papierov krytých hypotékami. Nebankoví finanční sprostredkovatelia (NBFI), ako sú penzijné a investičné fondy, sa od globálnej finančnej krízy v roku 2008, keď regulačné orgány pristúpili k sprísneniu pravidiel pre banky, dramaticky rozrástli. NBFI sú vo veľkej miere prepojené s tradičnými bankami a môžu sa tak stať "kľúčovým kanálom zosilnenia finančného stresu", uviedol MMF. Samotná veľkosť sektora NBFI znamená, že jeho hladké fungovanie má "zásadný význam pre finančnú stabilitu", napísali ekonómovia MMF. V záujme riešenia tohto problému musia podľa MMF tvorcovia politík použiť celý rad nástrojov vrátane sprísnenia dohľadu a regulácií. Dôležité je aj prinútiť spoločnosti, aby poskytovali viac informácií o rizikách, ktorým sú vystavené. Centrálne banky by sa zase mali zamerať na dočasnú a cielenú podporu tých NBFI, ktoré predstavujú riziko pre finančnú stabilitu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies