Eduard Heger: Dlhodobo sme zanedbávali Putinovu povahu

NETKY.SK • 3 Jún 2022, 06:00 • 2 min
Eduard Heger: Dlhodobo sme zanedbávali Putinovu povahu

BRATISLAVA - Premiér vystúpil na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum, ktorá sa koná v hlavnom meste v dňoch 2. až 4. júna. Podujatie vo štvrtok otvorila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce rokovať o mieri a zachovať územnú celistvosť Ukrajiny, no šéf Kremľa Vladimir Putin mu takúto možnosť nedáva. Vo štvrtok to uviedol slovenský premiér Eduard Heger na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave, kde diskutoval spolu s predsedom bulharskej vlády Kirilom Petkovom a lotyšským premiérom Artursom Krišjánisom Kariňšom.

 

 

„Je pre nás povinnosťou pomôcť Ukrajine zvíťaziť, aby sme zvíťazili s nimi,“ vyhlásil Heger. Podľa neho v súčasnosti Putin nedáva Ukrajine možnosť sadnúť za rokovací stôl. „Pýtate sa, či môžu rokovať. Ale o čom? Aby Ukrajina odovzdala svoje územie Rusku, pretože si Rusko myslí, že je to správne?“ spýtal sa Heger.

 

Prečítajte si tiež: Zelenskyj vystúpil na Globsecu v Bratislave. Predložil nové požiadavky Ukrajiny

 

Slovenský premiér tvrdí, že demokratický svet dlhodobo zanedbával povahu Putina. „Je to pre nás skvelý budíček a mali by sme sa z tejto situácie poučiť. Píšeme tu históriu. Musíme ukázať akémukoľvek autoritárovi, ktorý by chcel napadnúť inú krajinu, že to nemá žiaden význam,“ zdôraznil.

 

img

 

Heger ocenil, že Európska únia a krajiny Západu po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu reagovali promptne a rozsiahlo.

 

„Vladimir Putin zaútočil na naše hodnoty a skúša, ako veľmi v ne veríme. Som vďačný, že Západ ukázal, že týmto hodnotami žijeme a ctíme si ich, pretože sú najlepšími hodnotami, aké máme,“ uviedol predseda vlády SR.

 

Lotyšský premiér Kariňš je presvedčený, že dlhodobý mier a bezpečnosť v Európe je možné dosiahnuť iba jediným spôsobom – víťazstvom Ukrajiny a prehrou Ruska v tejto vojne.

 

„Akýkoľvek iný výsledok ako jasná prehra Ruska, ktorú Moskva uzná, by znamenal, že Rusko skôr či neskôr zaútočí znovu, či už na Ukrajinu alebo niekde inde,“ povedal.

 

imgimg

Kiril Petkov 

 

„Neexistuje iná možnosť ako jasná výhra (Ukrajiny) a jej plná územná celistvosť. Nie je tu miesto na kompromis. Jedinou cestou, ako dosiahnuť mier, je vytlačiť ruskú armádu z ukrajinského územia," dodal Petkov.

 

Možno vás zaujme: Európska únia ustúpila Viktorovi Orbánovi!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies