Škôlky a školy ostanú zatvorené aj budúci týždeň. Ich otváranie bude závisieť od výsledkov testovania, povedal Gröhling

NETKY.SK • 20 Január 2021, 11:59 • 2 min
Škôlky a školy ostanú zatvorené aj budúci týždeň. Ich otváranie bude závisieť od výsledkov testovania, povedal Gröhling

BRATISLAVA - Pre vládu je školstvo priorita a ak to situácia dovolí, tak prvé debaty o otváraní a uvoľňovaní podmienok budú o školstve.

slovakia

left justify in out

Počas dnešného rokovania vlády to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Ako ďalej vysvetlil, budúci týždeň budú v rezorte pokračovať v systéme tak, ako je nastavený doposiaľ.

 

Otváranie škôl bude závisieť od výsledkov celoplošného testovania a následnej epidemickej situácie. Gröhling však zdôraznil, že otváranie škôl bude priorita.

 

Mohlo by vás zaujímať: Materské školy dostanú pol milióna eur na didaktické pomôcky


„Hraničný termín je 1. február, keď by sme mali nabehnúť na covidový automat, ktorý by nám umožnil za určitých podmienok otvárať prvý stupeň a v priebehu ďalších týždňov aj druhý stupeň. Samozrejme, je to priamo úmerné celému skríningu, ktorý prebieha tento týždeň a čaká nás ešte cez víkend. Uvidíme, aké budú dáta,“ vysvetlil Gröhling.

 

img

 

Všetky školy a predškolské zariadenia tak ostávajú zatvorené. Výnimku dostali len tie škôlky, ktoré navštevujú deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Ide však len o deti v škôlkach a v 1. až 4. ročníku.

 

Ministerstvo aktuálne rieši viaceré varianty testovania detí na ochorenie COVID-19. „Stále pracujeme s verziou, že by sme išli do antigénov. Viete, že som bol poverený vládou, aby sme vyriešili aj kloktacie testy. Včera (19. januára) bola založená skupina, ktorá bude vyberať z jednotlivých firiem. Bola zverejnená aj výzva v rámci európskeho vestníka,“ uviedol minister.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si, kam sa bez negatívneho výsledku testu nedostanete po 27. februári a aké obmedzenia nás čakajú

 

Podmienky pre firmy zadefinovali v rámci rezortu tak, že jedna spoločnosť bude môcť poskytovať testy maximálne pre štyri kraje.

„Sú ešte aj ďalšie varianty, o ktorých sme komunikovali s kolegami z Rakúska. To sú také malé výterové testy, iba z prednej časti nosu. Takže, riešime viacej tých variant, aby sme pomohli odbremeniť zdravotníkov,“ uzavrel šéf rezortu školstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona