Primátor Nitry ocenil partnerov pri integrácii cudzincov. Koľko ich prišlo po začatí vojny na Ukrajine?

NETKY.SK • 10 Marec 2024, 08:00 • 2 min
Primátor Nitry ocenil partnerov pri integrácii cudzincov. Koľko ich prišlo po začatí vojny na Ukrajine?

Spoločným obedom ocenil primátor Marek Hattas partnerov spolupracujúcich na integrácii cudzincov v Nitre. Stalo sa tak dva roky od vypuknutia ruského útoku na územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Najmä prvé mesiace po invázii zažívala Nitra prílev vojnových odídencov z Ukrajiny – do konca roka 2022 ich prišlo do nášho kraja viac ako 10-tisíc. Niektorí zostali, iní sa postupne vrátili, ďalší sa posunuli ďalej do Európy.

Už v prvých týždňoch sa v Nitre sformovala sieť spolupracujúcich organizácií, ktoré koordinovali poskytovanie najmä zdravotníckych potrieb, liekov a potravinovej pomoci. Neskôr sa pripojili ďalší partneri a forma pomoci nadobudla viac integračný charakter v podobe rôznych aktivít, ktoré majú za cieľ prepojiť slovenskú a ukrajinskú komunitu.

Pri začleňovaní odídencov do bežného života zohrali za ostatné dva roky nezastupiteľnú úlohu neziskové organizácie, lokálne združenia a desiatky dobrovoľníkov. Počas spoločného obeda im primátor Hattas poďakoval za prácu a odhodlanie, vďaka ktorým sa v Nitre podarilo vytvoriť pre cudzincov prostredie plné pochopenia a prijatia.

Medzi organizácie, ktoré počas dvoch rokov aktívne spolupracovali s Mestom Nitra a kontaktným miestom COMIN na integrácii cudzincov patria predovšetkým títo partneri: ASSR, Diecézna charita Nitra, EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského, Evanjelická DIAKONIA ECAV na Slovensku, IOM, Káčko (IPčko), Liga za duševné zdravie SR, Mareena, Národný inštitút vzdelávania a mládeže Krajské pracovisko Nitra / NIVAM-UNICEF, NKN – Nitrianska komunitná nadácia, Nitrianske centrum dobrovoľníctva, OZ Centrum pre rodinu – Nitra, PODAJ MI RUKU-Nitra, Pokoj a dobro – pomoc nudznym – Peace and Good, Centrum Slniečko, n.o., Slovenská humanitná rada / Slovak Humanitarian Council, Slovenský Červený kríž, územný spolok Nitra, TENENET.

Poďakovanie patrí aj ďalším organizáciám, ľuďom a dobrovoľníkom, ktorí svojou prácou dokázali, že empatia a solidarita sú v dnešnej dobe kľúčové pre vybudovanie silnej a udržateľnej komunity, dobrých vzťahov a mierového spoločného života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Primátor Nitry so zástupcami spolupracujúcich partnerov. (nitra.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies