Drsná žena a nežný muž

NETKY.SK • 15 Máj 2020, 6:24 • 2 min
Drsná žena a nežný muž

Stále sa rozvíjajúce storočie prináša čoraz pestrejší pohľad na svet. Kým minulosť zamykala ženu do šiat, vyberala jej manžela bez toho, aby sa mohlo namietať a dávala jej obmedzenú šancu realizovať sa, prítomnosť sa k nej zachovala oveľa milosrdnejšie.

slovakia

left justify in out

Otvorená spoločnosť
Nohavice viac nie sú odev šitý na mieru mužovi, či sa vydá a či nie je len otázka jej slobodnej vôle a aj čo sa týka profesie je spoločnosť otvorená. Vzdelanie je prístupné a dokonca už nie je vylúčené, aby sa skĺbilo materstvo so zamestnaním.

 

img

 

Niet divu, že aj do literatúry preniká fenomén väčšej emancipácie, a tak sa z nežnosti stáva drsnosť, a z povrchnosti citlivosť. Nie je to, pravdaže, možné zovšeobecňovať, ale nie zriedka vídať to, ako autorka v románe zdrsnieva a muž-autor, naopak, dostáva tú romantickú povahu.

 

Sally Rooney - Normálni ľudia
Ak by som napísala, že román vyprovokoval rozruch v literárnom aj neliterárnom kruhu, nebolo by to dostatočne výstižné pomenovanie. Autorke sa nedá uprieť, že vďaka rozprávačskému štýlu, ktorý jej bol nadelený, má schopnosť niekoho podráždiť do nervozity, iného zasa posadiť od smútku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nevena Djuric (@nenadjuric),

 

Ťažko sa dá opísať, čo v sebe schováva dielo Normálni ľudia. Stretli sa. Zaľúbili sa. A to je asi všetko. Áno, je v tom zhrnutá pointa a súčasne to nepovie nič. Láska, ktorú vložila do sŕdc hrdinov, bola komplikovaná. Raz spolu, potom zasa nie. Nikdy nie úplne pri sebe, ale ani nie od seba. Je to odporne kruté, vulgárne, ale vulgárnosť nie je taká, akú by čitateľ očakával. Je to poňatie romantiky, ktorá je taká horká, že by ju nikto neprehltol a pritom aj taká bolestivo vábivá a trhajúca na kusy, že to je až nepochopiteľné. A je drsná, ale to je asi jasné. Priamočiara, úprimná, až z toho mrazí kosť.

 

Nicolas Barreau - Paríž je vždy dobrý nápad
Autor dokonale ilustruje jemnosť a nevtieravo servíruje na podnose zmes romantiky a smiechu. Stačilo by už len to, že sa príbeh odohráva v Paríži. Je v tom však zapojeného ďaleko viac.

 

 

Je tam aj čaro pohľadnice, malé a útulné papierníctvo a jeho majiteľka. Želá si, urputne si niečo praje, ale nič sa jej neplní. Potom niekto otvorí dvere obchodu, zakopne a stojan s pohľadnicami spadne s treskotom na dlážku. Tak sa to začne. A bude to krásne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona