Boh má kľúče od každého srdca, odkazuje kazateľ

NETKY.SK • 26 December 2021, 10:01 • 2 min
Boh má kľúče od každého srdca, odkazuje kazateľ

Nedeľa je ako stvorená na hĺbku. Je to výnimočná príležitosť, aby sa človek obzrel a zhodnotil, či jeho doterajšie počínanie možno považovať za uspokojivé alebo či je najvyšší čas zmeniť smer a zamerať sa na čosi trvácnejšie, než len naháňanie sa za vecami pozemskými.

slovakia

left justify in out

 

Obzvlášť to platí na nedeľu, ktorá v sebe navyše ukrýva jeden z vianočných sviatkov, a teda je ešte rozumnejšie načúvať srdcu. Načerpať inšpiráciu i silu je možné všelijako, ale nesmierne účinné je spoznávanie Biblie a jej tajomstiev. Kto mal v úmysle zúčastniť sa na bohoslužbe a pre taký či onaký dôvod nemohol, nech mu poslúži posolstvo kázané pastorom Petrom Čuříkom. A ktovie, možno bude zvesť trefná aj pre neveriaceho či jedinca, ktorý síce verí, ale radšej svoje presvedčenie praktizuje ďaleko od cirkvi.
 

 

Presvedčte sa


Vianočne ladený príhovor nesie názov Presvedčte sa o tom, čo vám oznámil Pán a Peter Čuřík vychádzal, ako inak, z Biblie. Poslúžila mu druhá kapitola Evanjelia podľa Lukáša, v ktorej je opísaný príchod Spasiteľa na zem i udalosti, ktoré nasledovali a bez ktorých by jedinečný príbeh stratil úplnosť. „Zavediem vás do fantastického príbehu, najväčšieho príbehu všetkých čias. Sú dva najväčšie zázraky pravdepodobne aj v histórii sveta, aj v histórii kresťanstva. Ten jeden, ktorý si pripomíname na Veľkú noc, je zmŕtvychvstanie nášho Pána. A ten druhý je takzvaná inkarnácia, keď sa Boh stáva človekom. Niečo nepredstaviteľné, že Boh sa stal človekom," začína sa kázeň a nikoho nenecháva na pochybách, že aj keď je narodenie Ježiša povedané sto ráz predtým, nikdy nemá byť opakované bez zanietenia. „Tisíckrát v histórii sa dieťa stalo kráľom, ale iba raz sa kráľ stal dieťaťom," pokračuje kazateľ a postupne odkrýva, čo všetko sa udialo.

 

Prečítajte si tiež: Najkrajší skutočný príbeh všetkých čias: Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný


Keď mal Boží syn uzrieť svet, ľudia pobehovali z miesta na miesto. Museli splniť príkaz, bolo totiž nariadené, aby sa všetok ľud nechal sčítať, a tak mestá ožívali pod náporom cestujúcich.
Mária a Jozef hľadali príbytok, kde by sa uložili a uprostred ktorého by bábätko prvý raz zaplakalo, ale nikde sa akosi nenašiel. Hostinský tvrdil, že má obsadené, zatvoril dvere a nechal rodinu blúdiť. Až v Betleheme, v úzadí a samote, našli aké-také lôžko. „Celé nebo bolo zamerané na Betlehem," opisuje Peter Čuřík a vysvetľuje, prečo si Boh vyvolil Betlehem ako slávne rodisko.

 

img

 

Vraj história poukazuje, že tam sa akosi zvláštne špecializovalo na chov oviec. Nie však hocijako, ale za úsilím bol vznešený cieľ. Ovce, teda tie prvorodené, bývali dávané ako obete do chrámov, pretože tak to starý zákon požadoval. A tak Betlehem zo seba vypudil skutočného baránka Božieho, ktorý priniesol konečné zmierenie a dokonalú obeť.

 

Pastieri a mudrci


Že má povstať záchranca, sa vedelo už veľmi dávno. Vyše tristo proroctiev upozorňovalo, dávalo znamenia i vyzývalo k čakaniu. Ku komu však napokon udalosť prenikla tak, že prispela k zmene? Bola oznámená pastierom, jednoduchým a zatracovaným, ale aj mudrcom, ktorí so sebou viezli aj tri dary pre dieťa. „Boh miluje tých, ktorými svet pohŕda a miluje aj tých, ktorých svet oslavuje. Zjavil sa jednoduchým pastierom, ale zanechal súradnice aj vzdelancom tej doby. Ježiš je pre každého. Má kľúč od tvojho srdca. Či mu dovolíš vojsť, je na tebe. Táto zvesť nie je iba pre nábožných, alebo iba pre chudobných, alebo iba pre bohatých. Táto zvesť je pre všetkých ľudí. Niet rozdielu. Boh má rád narkomanov, Boh má rád politikov. Nie za to, čo všetko robia, ale za to, že sú stvorení na Jeho obraz. Boh má kľúč ku každému srdcu."

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR s kazateľom Ľubošom Tagajom: O tom, čo je na Vianoce nebezpečné, čo ľuďom chýba a o pravom zázraku

 

Ostáva už len otázka, dôležitá, ba dokonca najdôležitejšia. Necháme sa presvedčiť? Môžeme byť ako tí, čo uzreli lásku tvárou v tvár, alebo si zamknúť srdce rovnako ako si hostinský zamkol dvere. Môžeme kráčať za hviezdou až na miesto zázraku, alebo môžeme zotrvať, kde sme a nespoznaťť, ako chutí ozajstný život. No a celkom nakoniec, ak by niekoho zasiahlo kázanie z úst Petra Čuříka, nie je nič ľahšie ako dať sa duchovne kŕmiť. Stačí kliknúť a vybrať si alebo sledovať priamo živé vysielanie.

 

Vysielanie naživo prebieha v nedeľu od 10:00 do 12:00.

 

 

img
 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies