Izraelský magnát strávi päť rokov vo väzení za úplatky v Afrike

NETKY.SK • 23 Január 2021, 14:50 • 2 min
Izraelský magnát strávi päť rokov vo väzení za úplatky v Afrike

Izraelský magnát strávi päť rokov vo väzení. Dopustil sa korupčného konania a falšovania dokumentov. Musí zaplatiť pokutu približne 46,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Izraelský magnát v oblasti diamantov a nerastného bohatstva, Beny Steinmetz, strávi päť rokov vo väzení. Rozhodol tak súd. Musí tiež zaplatiť pokutu 50 miliónov švajčiarskych frankov (približne 46,5 milióna eur). Okrem Steinmetza dostali menšie tresty ďalší dvaja obvinení.

 

img


Šesťdesiatštyriročný Steinmetz je považovaný za najbohatšieho Izraelčana. Dopustil sa korupčného konania a falšovania dokumentov v snahe získať koncesie na ťažbu železnej rudy v africkom štáte Guinea, keď bývalej manželke zosnulého prezidenta Lansanu Contého vyplatil milióny dolárov.

 

img

 

Podľa prokuratúry sa Steinmetz v roku 2005 dohodol s vtedajším guinejským prezidentom Contém na vytvorení korupčnej schémy, prostredníctvom ktorej sa jeho štvrtá manželka Mamadie Touré dostala k sume takmer 10 miliónov dolárov. Steinmetz, ktorý vlastní desiatky nehnuteľností v Kazachstane, Rusku či východnej Európe, obvinenia odmieta. Údajné sprisahanie vraj zariadili konkurenti, ktorých Steinmetzova skupina Beny Steinmetz Group Resources pripravila o ťažobné práva na rozsiahle ložiská železnej rudy v juhovýchodnom guinejskom regióne Simandou.


Organizácia Public Eye upozorňujúca na kontroverzné spoločnosti pôsobiace vo Švajčiarsku považuje verdikt súdu za „prelomové rozhodnutie“. Organizácia predtým uviedla, že Steinmetzov prípad poukázal, akým spôsobom sa daňové raje a krajiny so slabou správou a kontrolou dajú využiť na nelegálne aktivity.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies