Prezidentka je podľa Marcinkovej zosobnením slušnosti, pokoja a rozvahy

NETKY.SK • 20 Jún 2021, 09:54 • 2 min
Prezidentka je podľa Marcinkovej zosobnením slušnosti, pokoja a rozvahy

BRATISLAVA - Vladimíra Marcinková povedala, že Zuzana Čaputová je zosobnením toho, čo v politike, ale aj v celej spoločnosti, potrebujeme väčšmi. Slušnosť, pokoj a rozvaha.

slovakia

left justify in out

Poslanec parlamentu Ondrej Dostál uviedol, že Čaputová dôsledne bráni slobodu, demokraciu a inštitúcie právneho štátu. Líder strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini skonštatoval, že s prezidentkou mal aj ako predseda vlády, aj teraz v opozícii, korektné vzťahy. Čaputová sa stala 15. júna 2019 prezidentkou SR.

 

img

 

Súvisiaci článok: Europoslanci hodnotia doterajšie pôsobenie prezidentky Čaputovej pozitívne

„Mimoriadne ma teší, že pokračuje v tom, čo začal prezident Andrej Kiska a preukazuje veľkú pozornosť a citlivosť k tým najzraniteľnejším skupinám a rešpekt k ľudským právam. Napriek tomu, že často používa odborné argumenty, ľudia jej rozumejú, dôverujú jej, a čo ma výnimočne teší, motivuje ženy a dievčatá podieľať sa na verejnom živote,“ doplnila Marcinková. Poukázala tiež na to, že sa prezidentka v čase vládnej krízy nebála zaujať jasný postoj a zohrala kľúčovú úlohu pre zachovanie politickej stability v krajine.

 

Prečítajte si: Prezidentka opäť ukázala svoju citlivú stránku a zmysel pre spravodlivosť

Dostál pripomenul, že prezidentka vo svojom inauguračnom prejave okrem iného povedala, že „ak máme úspešne zvládnuť cestu od Slovenska, akým je, k Slovensku, akým by mohlo byť, musíme si otvorene povedať, čo nám v tom pomáha a čo nám bráni.“ „Zuzana Čaputová vo funkcii prezidentky Slovensku v tejto našej spoločnej snahe pomáha,“ dodal. Doplnil, že dôstojne reprezentuje Slovensko na medzinárodných fórach, nevyhýba sa pomenovaniu problémov doma ani vo svete a „robí to odborne, s citom, pokojne a vecne“.

Podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského Čaputová vystupuje ako dôstojná hlava štátu. Zvlášť ocenil jej jasné postoje v zahraničnej politike, pri environmentálnych témach alebo pri ochrane ľudských a občianskych práv. „Súčasne však musím pripomenúť, že jej výzva na odchod premiéra v marci počas vládnej krízy, vzbudila otázniky aj medzi odborníkmi. Požiadavku na demisiu predsedu vlády nevyslovil ani jej predchodca Andrej Kiska v roku 2018, keď bola celá spoločnosť otrasená informáciami o tom, ako mafia za Roberta Fica a Petra Pellegriniho prenikla až na Úrad vlády SR. Aj preto si myslím, že týmto krokom prekročila hranice nadstraníckosti a nerešpektovala tradičné postavenie a úlohu prezidentského úradu,“ dodal. Zároveň však ocenil jej snahy udržiavať na Slovensku pokojnú politickú situáciu, ktorú občania najmä počas pandémie potrebujú.

Pellegrini dodal, že vzhľadom na to, čo sa v dnešnej spoločnosti deje a aká vážna je situácia, by v mnohých prípadoch očakával, aby hlas prezidentky znel podstatne silnejšie. „A v niektorých momentoch by aj jej vyjadrenia mohli byť trochu odvážnejšie, pretože sa mi zdá, že ešte stále pri mnohých, aj veľmi vážnych veciach, hľadá neutrálnu polohu a tu by sa mi niekedy viac žiadalo, aby sa postavila na stranu ľudí a možno menej rozmýšľala, ako to budú hodnotiť nejakí analytici,“ povedal pre agentúru SITA expremiér.

Čaputová je piatou hlavou štátu v histórii moderného samostatného Slovenska. Svoj sľub zložila 15. júna 2019 počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie. Prezidentský sľub je daný ústavou, Čaputová ho zložila do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies