Poznáte týchto 10 najkrajších múzeí na svete?

NETKY.SK • 25 Apríl 2024, 10:00 • 2 min
Poznáte týchto 10 najkrajších múzeí na svete?

Rýchla prehliadka fascinujúcich múzeí v rôznych kútoch sveta, ktoré musíte navštíviť aspoň raz za život

slovakia

left justify in out

Od Louvru v Paríži po Ermitáž v Petrohrade, so zastávkou v Guggenheimovom paláci v Bilbau či Dóžovom paláci v Benátkach - tu je desať najkrajších múzeí, ktoré sú považované za najkrajšie a najvzácnejšie na svete.

Ktoré z nich ste už navštívili?

Louvre, Paríž 

Dodnes je najväčším a najnavštevovanejším múzeom umenia na svete. Louvre bol pôvodne opevneným hradom za vlády kráľa Filipa Augusta a koncom 16. storočia bol za vlády Henricha IV. spojený s Tuilerijským palácom - vtedajším sídlom francúzskych kráľov. Hoci projekt urobiť z Louvru miesto na uchovávanie umeleckých diel vznikol už za vlády Ľudovíta XIV, na múzeum sa premenilo až po Francúzskej revolúcii v r. 1789.

V súčasnosti sa v ňom nachádza viac ako 500 000 diel (pri otváraní to bolo 721 diel), od egyptských, gréckych a rímskych antických predmetov až po západné umenie od stredoveku po 19. storočie. Louvre je dnes domovom jednej z najbohatších a najrozmanitejších umeleckých expozícií na svete. Niekto si dal tú prácu spočítať, že keby ste si vyhradili na každý jeden exponát v Louvri 30 sekúnd, museli by ste v múzeu stráviť 100 dní. 


Musíte vidieť: Mona Lisa od Leonarda da Vinciho, Tri grácie od Lucasa Cranacha, Odaliska od Jeana-Augusta-Dominiqua Ingresa, Venuša milánska, Veľká sfinga od Tanisa, Socha Ain Ghazal, Korunovácia Napoleona od Davida.


 

Metropolitné múzeum umenia, New York

MET ktoré sa nachádza priamo v centre New Yorku na Piatej avenue, je jedným z najväčších múzeí umenia na svete a pri návšteve Veľkého jablka ho určite  musíte vidieť ako jeho kultúrne epicentrum. Skvostom je už samotná goticko-renesančná budova s úchvatnoy Veľkou sálou.

Múzeum bolo otvorené v roku 1872 a nachádza sa v ňom viac ako 2 milióny umeleckých diel z celého sveta. Od antických sôch cez obrazy francúzskych majstrov až po rozsiahlu zbierku amerického umenia - MET ponúka neuveriteľnú škálu majstrovských diel, stálych aj aktualizovaných expozícií, ktoré pri každom otvorení lámu rekordy návštevnosti.

Musíte vidieť: Madona Andreu del Verrocchia, Únos Sabiniek Nicolasa Poussina, L'Arlésienne Vincenta van Gogha, Dendrov chrám a, samozrejme, šperky Tiffany & Co.


Štátna Ermitáž, Petrohrad

Žiadny výlet do Petrohradu by nebol úplný bez návštevy asi njaslávnejšieho múzea sveta. Z tých čísel sa vám zatočí hlava. 60 000 miestností, 10 000 galérií, 3 milióny vystavených umeleckých diel, 230 000 m2 plochy... Ermitáž v Petrohrade je žiarivá perla svetového umeleckého dedičstva, ktorý predbieha všetky ostatné veľké múzeá na svete a hromadí na svoju adresu superlatívy. Najväčšie múzeum na svete z hľadiska počtu exponátov s najväčšou zbierkou obrazov na svete (viac ako 16 000 diel), a mnoho ďalších ohromujúcich čísiel. Ohromujúci prieskum ľudskej histórie, ktorý sa rozprestiera v šiestich historických budovách na brehu rieky Nevy.

Pôvodná Ermitáž, ktorú založila v roku 1764 Katarína Veľká ako dvorné múzeum, bola postavená ako súkromná galéria pre rozsiahlu umeleckú zbierku cisárovnej, ktorá susedila so Zimným palácom. O osemdesiat rokov neskôr bola Ermitáž za vlády Mikuláša I. zrekonštruovaná a v roku 1852 otvorená pre verejnosť. Po ruskej revolúcii v roku 1917 sa cárske zbierky stali verejným majetkom.

Múzeum uchováva vzácne svedectvá skýtskeho umenia, predmety z antického Grécka a Ríma, ako aj početné obrazy talianskych a francúzskych majstrov. Nech už vás zaujíma čokoľvek - egyptské starožitnosti, renesančné umenie, ruská vojenská história - je tu zastúpené všetko v takom rozsahu, ako v máloktorom inom múzeu na svete.


Musíte vidieť: Veroneseho Pietu, Caravaggiovho Hráča na lutnu, Goyov Portrét Done Antónie Zárate a Rembrandtovu Danaé.

Vatikánske múzeá

Vatikánske múzeá v Ríme patria medzi najnavštevovanejšie múzeá na svete. Každoročne sem zavíta 7 miliónov turistov, aby objavili nádheru týchto 12 múzeí, ktoré pozostávajú z najmenej piatich galérií a 1 400 miestností a boli otvorené v roku 1771. Mimoriadnu zbierku umeleckých diel, najmä obrazov a sôch, zhromaždili v priebehu storočí pápeži a inštitúcia Vatikánskych múzeí.

Musíte vidieť: Apollo Belvedere, Laokoön a jeho synovia, Portrét dóžu Nicola Marcella od Tiziana, Pochovávanie Krista od Caravaggia a Žltý Kristus od Paula Gauguina.

Louvre, Abu Dhabi

Louvre v Abu Dhabi, otvorený v novembri 2017, navrhol architekt Jean Nouvel, držiteľ Pritzkerovej ceny a autor mnohých parížskych kultúrnych centier (Filharmónia, Fondation Cartier, Arab World Institute atď.). Budovu si predstavoval ako múzeum-mesto zakryté gigantickou striebornou kupolou prekríženou kovovými hviezdami s výhľadom na tyrkysové vody. Jej výstavba stála 1,2 miliardy eur. 

Majestátny komplex - plávajúci na mori na ostrove Saadiyat Island, pozostáva z 23 stálych galérií, v ktorých sú umiestnené vlastné zbierky diel, ako aj výpožičky z francúzskych múzeí. Jeho jednotlivé expozície rozprávajú príbeh ľudstva od prehistorických čias, prvé osídlenia, veľké ríše, stredovek a súčasné moderné umenie.

Musíte vidieť: La Belle Ferronnière od Leonarda da Vinciho, Bonaparte prechádzajúci cez Alpy od Jacquesa-Louisa Davida, L'Homme qui marche sur colonne od Augusta Rodina, La Gare Saint-Lazare od Clauda Moneta, Fontána svetla od Ai Weiweia a Antropométrie od Yvesa Kleina.

 

Guggenheimovo múzeum, Bilbao

Guggenheimovo múzeum v Bilbau, otvorené v roku 1997, je skvostom modernej architektúry Franka Gehryho, ktorý odmietol postaviť múzeum v centre Bilbaa, aby vytvoril novú mestskú štruktúru na predmestí v Biskajskom zálive. Vo vnútri tohto titánového giganta, ktorý sám o sebe je výnimočným umeleckým dielom, možno vidieť to najlepšie zo súčasného umenia, od Richarda Serru po Jenny Holzerovú, Jeana-Michela Basquiata a Andyho Warhola.

Múzeum je unikátnym architektonickým spojením titánu, skla a vápenca, zábavnou hrou matematiky a geometrie. Jeho zvlnená fasáda fascinujúco odráža slnečné svetlo a osvetľuje tmavé ulice Bilbaa. Miestni hovoria, že má charizmu opery v Sydney a Eiffelovej veže.

Vo vnútri nájdete stálu zbierku diel, okrem iných Picassa, Chagalla, Matissa, Paula Kleea a Roya Lichtensteina.

Musíte vidieť: Mamička od Louise Bourgeois, Šteňa od Jeffa Koonsa, Ohnivá fontána od Yvesa Kleina, Muž z Neapola od Jeana-Michela Basquiata.

Múzeum d'Orsay, Paríž

Táto bývalá parížska železničná stanica sa takmer nestala tým chrámom impresionistického, realistického a pointilistického maliarstva, akým je dnes. V roku 1973 sa vážne uvažovalo o zbúraní tejto úchvatnej budovy postavenej v roku 1900, aby uvoľnilo miesto luxusnému hotelu. No napokon sa mesto - našťastie pre umenie - rozhodlo premeniť ju na múzeum, ktoré bolo slávnostne otvorené v roku 1986 a ktoré dnes zahŕňa západné umenie od druhej polovice 19. storočia do konca 20. storočia, teda obdobie rovnako krátke ako bohaté. Nájdete tu aj dočasné expozície Louvru a Centre Georges Pompidou.

Musíte vidieť: Pôvod sveta od Gustava Courbeta, Le Déjeuner sur l'herbe a Olympia od Edouarda Maneta, Kostol v Auvers a Hviezdna noc od Vincenta Van Gogha, Bal du moulin de la Galette od Augusta Renoira, Kartári od Paula Cézanna a Zberači od Jeana-Françoisa Milleta.

Štátne historické múzeum, Moskva

Moskovské Štátne historické múzeum, založené v roku 1872, sa nachádza medzi Červeným a Manéžným námestím a oslavuje kultúrnu históriu ruského hlavného mesta miliónmi umeleckých diel, ktoré sú vystavené uprostred jeho červených tehlových múrov. Nájdete tu exponáty od pamiatok prehistorických kmeňov, ktoré obývali územie dnešného Ruska, až po umelecké diela získané členmi dynastie Romanovcov. Nemožno vynechať ani nádhernú knižnicu múzea, v ktorej sa okrem iného nachádza Chludov žaltár a Svjatoslavove antológie.

Musíte vidieť: Blaeuov glóbus, Vasnetsovova Doba kamenná a diela Semiradského.

Dóžov palác, Benátky

Dóžov palác alebo Kniežací palác, ktorý je nádherným architektonickým skvostom Benátok, bol sídlom dóžat a domovom politickej moci mesta od 9. storočia. Palác, ktorý kraľuje Námestiu svätého Marka, bol postavený v roku 1340 v gotickom štýle. Ukrýva viaceré vznešené miestnosti so starobylým šarmom, medzi nimi najznámejšiu Veľkú rokovaciu sálu.

Na stenách vás oslnia maľby od Tiziana a Veroneseho a najmä slávny Tintorettov Raj. Pre milovníkov renesančného sochárstva sa na verande benátskeho paláca hrdo týčia dve Sansovinove postavy Marsa a Neptúna. Nenechajte si ujsť návštevu starého väzenia a celu Giacoma Casanovu, ktorý tu býval a v roku 1756 utiekol.

Musíte vidieť: Veroneseho Apoteóza Benátok, Ariadna, Venuša a Bakchus, Raj od Tintoretta.

Múzeum súčasného umenia, Niterói, Rio de Janeiro

Múzeum súčasného umenia v Niterói, otvorené v roku 1996, je skutočným pilierom modernej architektúry, na ktorý sú obyvatelia Ria de Janeiro hrdí. Tento futuristicky vyzerajúci zakrivený priestor s výhľadom na záliv Guanabara navrhol architekt Oscar Niemeyer, ktorý budovu koncipoval „ako kvet“ trblietajúci sa pri pobreží Boa Viagem. Nicolas Ghesquière tu 28. mája 2016 predstavil módnu prehliadku Louis Vuitton cruise 2017. Múzeum v Niterói, v ktorom sa nachádza viac ako 1 200 diel brazílskeho umenia 20. storočia, stojí určite za návštevu, keď už sa dostanete do Brazílie.

Musíte vidieť: zbierka João Sattaminiho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies