Hospodárska spolupráca s Palestínou napreduje napriek situácii na Blízkom východe

NETKY.SK • 7 Február 2024, 10:35 • 2 min
Hospodárska spolupráca s Palestínou napreduje napriek situácii na Blízkom východe

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 6. februára 2024 v Bratislave s námestníčkou Ministerstva zahraničných vecí a krajanov Palestínskej samosprávy Amal Džaduovou-Šakaaovou. Potvrdil vyvážený prístup Slovenska k izraelskej aj palestínskej strane, záujem o politický dialóg a bilaterálnu spoluprácu.

slovakia

left justify in out

„Situácia v Pásme Gazy je neúnosná, zvlášť pri pohľade na vysoký počet civilných obetí. Boje je potrebné prerušiť a zabezpečiť dostatočné dodávky humanitárnej pomoci, potravín a liekov pre trpiace civilné obyvateľstvo,“ vyhlásil Marek Eštok. Doplnil, že Slovensko odsudzuje októbrový teroristický útok militantného hnutia Hamas a uznáva právo Izraela na sebaobranu pri rešpektovaní medzinárodného a humanitárneho práva.

Štátny tajomník ocenil doterajšiu úroveň obojstrannej spolupráce, ktorá sa v predchádzajúcom období sústreďovala najmä na cestovný ruch, rozvojovú pomoc a kultúrnu spoluprácu. Vojnový konflikt v Pásme Gazy spôsobil stagnáciu projektov v týchto oblastiach, podľa štátneho tajomníka Mareka Eštoka sa však hospodárske vzťahy s Palestínou rozvíjajú naďalej. Predstavitelia Slovenskej republiky aj Palestínskej samosprávy prejavili záujem o posilnenie spolupráce s osobitným dôrazom na obchodnú výmenu. „V rokoch 2022 až 2023 vzrástla obchodná výmena medziročne o 84 %, pričom Slovensko má pozitívnu obchodnú bilanciu. Celkový obrat sa pohybuje v rádoch niekoľkých miliónov eur,“ dodal M. Eštok.

 

Palestínska námestníčka Džaduová-Šakaaová ocenila úroveň vzájomných vzťahov, ako aj pomoc, ktorú Slovensko poskytuje Palestíne vo viacerých oblastiach. Najvýraznejšie sa tento rozmer prejavuje vo vzdelávaní. Študenti z Palestíny majú v rámci rozširujúceho sa edukačného programu možnosť získať vládne štipendiá na slovenských vysokých školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies