Podľa výskumu narastá počet prípadov skvapalňovania pôdy po zemetraseniach na japonskom Noto v roku 1995

NETKY.SK • 11 Marec 2024, 18:53 • 2 min
Podľa výskumu narastá počet prípadov skvapalňovania pôdy po zemetraseniach na japonskom Noto v roku 1995

TOKIO - Séria zemetrasení s magnitúdou až 7,6, ktoré 1. januára otriasli stredným Japonskom, spôsobila skvapalnenie na viacerých miestach ako veľké zemetrasenie Hanshin v roku 1995, uviedli vedci.

slovakia

left justify in out

Na najmenej 1724 miest v prefektúrach Ishikawa, Toyama, Niigata a Fukui boli potvrdené prípady skvapalnenia pôdy, tvrdí výskumný tím z Národného výskumného ústavu pre vedu o Zemi a odolnosť voči katastrofám (NIED).

V januári a februári tím NIED rozdelil oblasť na bloky s rozlohou 250 metrov štvorcových a spočítal miesta, kde došlo k rozstrekovaniu vody a pieskovaniu spôsobenému skvapalňovaním.

Pomocou materiálov, ako sú satelitné snímky a správy o škodách v terénnych prieskumoch, je prebiehajúci výskum prvou štúdiou o úplnom rozsahu javu, ktorý vyvolalo zemetrasenie na polostrove Noto v roku 2024, uviedol tím.

Škody spôsobené otrasmi na Nový rok boli značné v dôsledku dlhého trvania otrasov v kombinácii s mnohými miestami s typmi pôdy náchylnými na skvapalnenie, ako je piesok alebo výplň, dodal tím.

Počet 1 724 zaznamenaných miest skvapalňovania pôdy je už vyššie ako 1 266 pri veľkom zemetrasení Hanshin a keďže výskum tímu NIED je v čiastočnom štádiu, očakáva sa, že celkový počet presiahne 2 000, čím prekoná počet 1 890 pri zemetrasení v Kumamote v roku 2016. Pri veľkom zemetrasení vo východnom Japonsku v roku 2011 sa zem na 8 600 miestach skvapalnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Zhang Xiaoyu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies